Güncel

En eski ikinci Türkçe kitabe Kütahya’da

En eski ikinci Türkçe kitabe Kütahya’da

Kütahya, Orhun kitabelerinden sonra en eski Türkçe kitabe olma özelliğini taşıyan Germiyan Beyi 2. Yakub’un taş vakfiyesi ile de önemli bir yere sahip bulunuyor.

Yaklaşık 7 bin yıllık tarihinde Hitit, Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı gibi çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kütahya, Orhun kitabelerinden sonra en eski Türkçe kitabe olma özelliğini taşıyan Germiyan Beyi 2. Yakub’un taş vakfiyesi ile de önemli bir yere sahip bulunuyor.

Dünyanın ilk ticaret borsası, dünyada yapılan ilk toplu iş sözleşmesi, sağlam kalabilen en eski Zeus tapınağı gibi çok sayıda önemli tarihî değeri bünyesinde barındıran Kütahya’nın her karış toprağı tarih kokuyor. Dünyada bilinen en eski ikinci Türkçe kitabe olan ‘2. Yakub Taş Vakfiyesi’, Germiyan Beyi 2. Yakub’un hayattayken yaptırdığı külliyenin yerine yapılan ve şu anda Kütahya Çini Müzesi olarak kullanılan binanın girişindeki duvarda sergileniyor. 1410 yılında yazılan taş vakfiyede; devrin coğrafyası, külliyenin düzeni ve bazı kişilere ait bilgilerden bahsediliyor. Kendisini bir “Osmanlı torunu” olarak tanımlayan 75 yaşındaki araştırmacı-tarihçi yazar Mehmet Mustafa Kalyon, 2000 yılında yazdığı “Kütahya’da Selçuklu, Germiyan ve Osmanlı Eserleri” kitabında diğer eserler gibi söz konusu taş vakfiye hakkında da açıklayıcı bilgiler aktarıyor. Rüştiye (ortaokul) mezunu olduğunu söyleyen Kalyon, çok sayıda yüksek lisans öğrencisine Osmanlıca konusunda ders vermiş. Tarihe meraklı genç beyinleri aydınlatmaya devam eden Kalyon, halen Belediye Meclisi Tarih Kültür Araştırma Komisyonu Başkanlığı’nı da yürütüyor.

2006-09-23
Haber Arşivi
Turizm Haberleri

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL