Güncel

HasanKeyf Keyifsiz !

HasanKeyf Keyifsiz !

Kazı ekibinin başkanı Prof. Uluçam &#39Bu eserler, restorasyon yapılmazsa baraj inşa edilmese dahi en fazla 10 yıl ayakta kalır&#39 diyor

Hükümdarlığı döneminde Hasankeyf&#39e çok sayıda eser yaptırtan Eyyübi Sultan Süleyman&#39ın türbesinin hali, tarihe vefasızlığı özetliyor. Sultan Süleyman&#39ın mezarı da bakımsızlık nedeniyle yok olmak üzere. İlçedeki eserlerde bugüne kadar hiçbir restorasyon çalışması yapılmadı. Son 40 yılda çok sayıda eser harabeye dönüştü. Uzmanlar Ilısu Barajı yapılmasa bile tarihi eserlerin 10 yıl içinde yok olacağını ifade ediyor. Hasankeyf Kazı Başkanı Prof. Dr. Abdülselam Uluçam, acil restorasyon çağrısı yapıyor.
Hasankeyf&#39teki kolay işlenebilen kayalıklardaki mağaralarda MÖ 8. yy&#39de insanlar yaşıyordu. Pagan kültürünün izlerini ilçeye onlar bıraktı. Asurlar burayı Cefa adıyla andı. Bizanslılar ile Persler, MS 4. yy. ve sonrasında defalarca bu topraklarda karşı karşıya geldi. M.S. yy.&#39de Hz. Ömer&#39in ordusu, Hasankeyf Köprüsü&#39nün üzerinden geçiyordu. Daha sonra Emeviler, Abbasiler, Hamadaniler, Mervaniler, Artuklullar, Eyyübiler, Akkoyunlular ve Osmalılar hâkimiyet kurdu. Moğollar, yakıp yıkarak Hasankeyf&#39ten geçti. Döneminin en önemli bilim insanlarından Ebul İz El Cezeri, robot ve otomatik abdest alma makinesinin projelerini külliyeleriyle ünlü Hasankeyf&#39te hazırladı. Burada tüm medeniyetler, önemli eserler bıraktı. Ancak Cumhuriyet boyunca bu eserlerin korunması için devlet hiçbir şey yapmadı.

Dozerler yıktı
Hasankeyf Moğollar&#39dan sonraki en büyük yıkımı 1966&#39da yaşadı. Hasankeyf&#39e gelen Süleyman Demirel, kalenin içindeki mağaralarda yaşayan insanlara konut yapılması için emir verdi. İhaleyi alan firma Hasankeyf&#39te tarihi eserlerle dolu bir alanı dozerlerle &#39temizledi.&#39 Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, “Hasankeyf iki büyük yıkımı yaşadı, biri Moğollar zamanında diğeri ise bu konutları yapan müteahhit Kemal döneminde“ diye konuşuyor.
İlgisizliğe karşın halen ayakta kalmayı başaran tarihi eserlerden biri minaresi ve duvarları muhteşem işlemelerle dolu 600 yıllık Sultan Süleyman Camii. Alçı süslemelerinin üzerine sprey boyalarla yazılar yazılmış, içinde yakılan ateşlerin isi süslemeleri karaya boyamış.
Hasankeyf&#39te camiler, saraylar inşa ettiren Eyyübi Sultan Süleyman&#39ın türbesi de ilgisizliğin kurbanı. Yakındaki Koç Camii ve Kızlar Camii&#39nde durum farksız. Koç Camii&#39nin alçı süslemelerini, duvar yazıları gölgeliyor. Kız Camii&#39nin süslemelerle dolu pencerelerinde ise inşaat malzemeleri ve odunlar istifleniyor.
Eyyübilerin Hasankeyf&#39teki ilk eseri, Ulu Cami son 20 yılda harabeye dönüştü. Hasankeyfli Ömer Aklan, “Ulu Cami de namaz kılardık, bayramlarda halk burada bayramlaşırdı. Şimdi bir enkaz. Kimse sahip çıkmadı“ diyor. Son yıllarda Ulu Cami&#39nin tavanı çöktü, duvarları, kemerleri yıkıldı. Caminin çevresindeki mezarların da çoğunluğu parçalanmış durumda.

Küçük Saray yok oldu
10 yıl önce Hasankeyf Kalesi&#39ne tırmanan yolun başında iki tarafında Aslan kabartmaları olan tarihi kapı yıkıldı. Ortaçağın en heybetli köprülerinden biri olan Hasankeyf Köprüsü&#39nun bir ayağının üzerinde ise bir aile yaşıyor. Tarihi kaynaklarda duvarlarında muhteşem süslemeler olduğu anlatılan Küçük Saray&#39ın artık sadece az sayıda alçı işlemesi kalmış. Define avcıları, pek çok eseri, kazma küreklerle kırdı ve kırmayı sürdürüyor.

1985&#39te başlayan ve 13 yıl ara verildikten sonra 1998 yılında yeniden sürdürülen kazı çalışmalarında yaklaşık 20 kültürel varlık ortaya çıkarıldı. Kazı çalışmalarının başkanı Prof. Dr. Abdülselam Uluçam, şunları söylüyor: “Hasankeyf hiç restorasyon görmemiş. Burada tarih çöküyor. Şu anki haliyle restore edilmezse baraj yapılmasa dahi buradaki eserler en fazla 10 yıl ayakta kalabilir.“
20 Ağustos&#39ta Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç “Hasankeyf bitmiş, tarihten silinmiş“ diyerek Ilısu Barajı&#39nı savunuyordu. Hasankeyflilerse “Bu eserleri korumak onların işi değil mi&#63“ diye soruyor.

2006-10-26
Haber Arşivi
Turizm Haberleri

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL