Turizm Kanun Tasarısı'nda yapılan değişiklikle, paket turlara katılanlar sağlık, ayıplı hizmet ve acenteların iflası durumunda sigortalanacak. Otel transferleri dışındaki turlarda rehber bulundurulacak.
İç turizmde paket turlarda sigorta dönemi
A.A
Turizm Kanun Tasarısı'nda yapılan değişiklikle, paket turlara katılanlar sağlık, ayıplı hizmet ve acenteların iflası durumunda sigortalanacak. Otel transferleri dışındaki turlarda repber bulundurulacak.
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Seyahat Acentaları Kanunu, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Kanunu ile Turizmi Teşvik Kanunda değişiklikleri öngören kanun teklifi alt komisyona havale edildi.
Tasarı üzerinde görüşlerini dile getiren CHP Antalya Milletvekili Fikret Badazlı, çağdaş anlamda turizm kavramanın Türkiye'ye 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile girdiğini söyledi.
Badazlı, kanun tasarısının genel itibariyle iyi olduğunu ancak rehberler ile seyahat acentaları arasında bir mutabakat sağlanamadığını vurgulayarak, bununla ilgili bir orta yol bulunması için tasarının alt komisyonda görüşülmesini önerdi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise 34 yıllık bir yasayla sektörde Avrupalı şirketlerle rekabet etmeye çalıştıklarını, yurtdışından gelen turistlerin sigorta olduğunu, ama iç turizme yönelik böyle bir düzenlemenin bulunmadığını kaydetti.
Avrupa'dan gelen Alman'ın sigortalı olduğunu, ancak Türkiye'deki insanların bu haktan yararlanamadığını belirten Ulusoy, ?Sigortayla ilgili bir düzenleme yapılmadığı takdirde bizim Avrupa ile rekabet etme şansımız yok? dedi.
Tüketicilerden TÜRSAB'a ?kamyon dolusu şikayet? geldiğini dile getiren Ulusoy, ?Sigortanın maliyeti kişi başı yaklaşık 7.5 YTL. Eğer sigorta işini yasalaştırırsak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına kamyon dolusu dosya göndermekten kurtulacağız? diye konuştu.
Ulusoy, tasarıda turistlerin otel transferleri sırasında rehber bulundurulmamasına yönelik eleştirilere de değinerek, ?Biz rehbersiz yapamayız. Onlar bizim dilimiz. Varsa sorunları bir masa etrafında oturur konuşuruz? dedi.
HANUTÇULARLA MÜCADELE
Turizm ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen ise Seyahat Acentaları Kanununda 1972 yılından bu yana ilk defa bir düzenleme yapıldığını vurgulayarak, kanun ile zorunlu sigorta uygulamasının getirildiğini anlattı.
İsen, Türk turizminin önündeki en büyük engellerden birinin de hanutçuluk (turiste zorla alışveriş yaptırma) olduğunu dile getirerek, bununla mücadele için tasarıya bir madde eklemek istediklerini söyledi. Eklenecek maddeyle zorla hanutçuluk yapanlara 3 aydan 6 aya kadar hapis, 1000 güne kadar para cezası getirilmesi hedefleniyor.
AKP ve CHP'li komisyon üyelerinin de mutabakatıyla tasarı, alt komisyona havale edildi.
TASARI NELER GETİRİYOR
Kanun tasarısıyla Türkiye'ye giriş işlemini tamamlamış Türk ve yabancı bayraklı deniz turizmi araçları, Türk karasuları ve limanları arasında serbestçe dolaşabilecek.
Özel veya ticari Türk ve yabancı bayraklı deniz turizmi araçları, Türkiye'ye giriş ve çıkış işlemlerini tek bir hudut kapısında yaptırdıktan sonra Türk karasuları ve limanları arasında serbestçe dolaşabilecek.
Yabancı bayraklı veya yabancıların kullandıkları deniz turizmi araçları, Bakanlar Kurulunca, Genelkurmay Başkanlığı ve Ulaştırma Bakanlığının uygun görüşü alınarak tespit ve ilan edilen seyir haritalarına işlenmiş yasak bölgeler dışında kalan kıyı ve koylara gezi amacıyla yanaşabilecek ve demirleyebilecek.
GEMİLERDEKİ CASİNOLAR
Kruvaziyer gemilerde casino varsa, Türk karasularında seyir esnasında kapalı tutulmasına ilişkin gerekli tedbirler ilgili idarelerce alınacak.
Yabancı bayraklı deniz turizmi araçları, gezi, bakım, onarım, kızaklama veya kışlamak amacıyla Türkiye'de 5 yıla kadar kalabilecek, bu süre Bakanlıkça 5 yıl daha uzatılabilecek.
Türk ve yabancı bayraklı yatlar, gezi, spor ve eğlence amacıyla kullanılmak üzere Türk ve yabancı uyruklu kişilere kiraya verilebilecek.
Turizm yatırımı veya işletmesi belgesi; yatırım belgesi süresi sona ermesine rağmen yatırımın tamamlanmaması veya turizm işletmesi belgesi alınamaması, tesisin belgelendirilebilecek işletme türleri dışında faaliyet göstermesi veya turizm işletmesi faaliyetine son verilmesi, tesisin belgeli olarak faaliyet göstermesinin ülke turizmi açısından sakınca yaratması durumlarında iptal edilecek.
SİGORTA
Müşterilere, seyahat acentaları tarafından zorunlu sigorta yaptırılacak. Müşterilerin seyahat acentalarıyla yaptıkları sözleşmeler doğrultusunda karşılaşacakları zararlar, sigorta tarafından karşılanacak.
Müşteri, sigorta kapsamındaki zararını doğrudan sigorta şirketinden talep edebilecek. İlgili branşta ruhsatı bulunan sigorta şirketlerinin paket tur sigortası yapmaları zorunlu olacak.
Seyahat acentaları ve sigorta şirketleri, sigorta sözleşmelerini imzaladıkları andan itibaren 5 iş günü içinde Bakanlığa bildirecek ve sözleşmenin bir örneğini gönderecekler. Sigorta primlerini Hazine Müsteşarlığı belirleyecek.
REHBER BULUNDURMA
Tur veya sadece tek bir otelde konaklamayı ve konaklanacak otele ulaşımı içerenler hariç olmak üzere, paket tur kapsamında, paket tur veya tur başına 60 kişiye kadar en az bir rehber bulunduracak. Turistlere, rehberler dışında herhangi bir kimse aracılığıyla Türkiye'nin tarihi, doğası, kültürü ve turizmiyle ilgili rehberlik faaliyeti niteliğinde bilgi verilmeyecek.
2006-11-16
Haber Arşivi
Turizm Haberleri
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)