Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'nin müzakere süreci ile ilgili aldığı tavsiye kararı Avrupalı işadamlarını da harekete geçirdi. Türkiye lehine lobi çalışmalarını hızlandıran işadamları siyasileri Türkiye'nin önemini anlatıyor.
Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'nin müzakere süreci ile ilgili aldığı tavsiye kararı Avrupalı işadamlarını da harekete geçirdi. Türkiye lehine lobi çalışmalarını hızlandıran işadamları siyasileri Türkiye'nin önemini anlatıyor. Avrupalı işadamları, AB Komisyonu'nun müzakerelerde 8 başlıkta görüşmeye açmama yönündeki tavsiye kararı nedeniyle hayal kırıklığına uğradıklarını açıkladı. Karar sonrasında Avrupa'nın dev şirketlerini temsil eden sivil toplum kuruluşları, devlet başkanlarını Türkiye'ye yumuşak davranılması konusunda uyarı da bulundu. Avrupa'nın önde gelen şirketleri uluslararası toplantılarda Türkiye lehine lobi yaparak liderler zirvesine kadar kararların yumuşatılmasına çalışıyor.
Avrupa İşverenleri Federasyonu'nun (UNİCE) Başkanı Ernest Antoine Seilliere, Mercedes-Benz CEO'su Dr. Dieter Zetsche, Siemens AG CEO'su Oliver O. Hauck ve Metro AG CEO'su Hans Joachim Körber AB yolunda Türkiye'yi yalnız bırakmayan isimler arasında. Unilever Dünya Başkanı ve Avrupa Sanayicileri Yuvarlak Masası (ERT) Genişleme ve Avrupa Sahası Çalışma Grubu Başkanı Antony Burgmans güçlü ve dinamik ekonomisiyle Türkiye'nin üyeliğinin son derece önemli olduğunu belirterek, Avrupalı liderlerin de buna psikolojik hazırlıkla karşılık vermesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'ye yatırım hazırlığındaki orta ve büyük ölçekli birçok Avrupalı şirketin AB konusunda yaşanan siyasi çıkmazda kilit rol üstlenmesi bekleniyor. Başını UNICE'nin çektiği topluluk, Türkiye'ye bir türlü açılmayan AB kapılarını zorlamaya hazırlanıyor. Alman Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile yaptığı görüşme öncesi akşam yemeğinde bir araya gelen UNICE, Merkel’den Türkiye-AB ilişkilerine zarar verecek bir tutum almaması için çağrıda bulundu. UNICE Başkanı Ernest-Antoine Seilliere “Zorluklar ne olursa olsun, Türkiye’ye oldukça yumuşak davranılmasını istedik” şeklinde konuşarak, boykot gibi ticarette olumsuz bir tepkiyi önlemek istediklerini söyledi.
Siyasetçiler iş dünyasını dinleyecek
Avrupa'dan her ülkenin iş dünyası nezdinde temsil edildiği bir UNICE üyesi olan TÜSİAD ve TİSK'in Türkiye adına atılan adımlarda büyük payı bulunuyor. Bu lobi faaliyetinin sistematik ve kurumsal faaliyetlerinin sonucu olduğunu vurgulayan TÜSİAD Brüksel Temsilcisi Bahadır Kaleağası, bu örgütün 10 yıldır Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen bir yaklaşım sergilediğini söyledi. Üst düzey toplantıların hemen hepsinde Türkiye'nin lehine mesajlar verildiğini ifade eden Kaleağası, “Ülkemizi anlatmak için birçok sefer UNICE yetkilerine olarak onları bir araya getirdik. Onlar gerek tüketici gerekse mevzuat açısından Türkiye'yi Avrupa'nın parçası olarak görmeye başladılar. Vizyonumuz özel sektör ile beraber çalışmak üzerine kurulu ve bunun sonuçlarını yaşıyor olmamız çok doğal. Özel sektörü temsil eden yapısal ve kurumsal bir örgütü siyasetçilerin dinleme yükümlülüğü var“ dedi.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Komisyonu Başkanı Cem Duna da, gün geçtikçe Avrupa'da Türkiye'ye olan ilginin yükseldiğini belirterek, Avrupalı yatırımcı açısından Türkiye'nin makro dengelerinin hala olumlu bir tablo oluşturduğunu ifade etti. “Bu ilgi yatırıma dönüşüyor. Bunların AB'nin karar alma süreçlerine uyarı etkisi yaratacağından tereddüdümüz yok“ diyen Duna, Türkiye'nin ekonomi performansını sürdürdüğü sürece Avrupa iş dünyasının desteğinin süreceğine inandığını kaydetti.
TÜSİAD International Başkanı Aldo Kaslowski, Türkiye'nin, AB'ye yeni üye olan ülkelere göre “daha rekabetçi” bir ekonomiye sahip ülke olarak ilgi çektiğini vurguladı. Kaslowski, şunları söyledi: “Avrupalı iş adamları Türkiye'yi çok yakın takibe aldılar. Makro ekonomik alandaki iyileşmeyle birlikte, yüksek büyüme oranının sürdürülebilir olup olmadığı konusunda Türkiye?deki gelişmeleri yakın bir şekilde inceliyorlar. Avrupalı iş adamları, Türkiye'nin yakalamış olduğu rekabet gücü ve ekonomik istikrardan çok memnunlar. “
Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin de, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi olarak yurt dışında çok iyi tanıtıldığını belirterek, “Avrupa Birliği Komisyonu'ndan olumsuz kararlar çıksa da Türkiye Avrupa'nın pek çok ülkesinde köprüyü geçti. Almanya, İngiltere başta olmak üzere birçok ülke Türkiye'nin AB'nin bir parçası olduğuna inanıyor. İleride büyük kaza yapmazsak büyük yatırımlar Türkiye'ye gelecek“ dedi.
'Bu iş siyasetçilere bırakılamayacak kadar elzem'
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı da ihracatçılar olarak Türkiye lehine lobi faaliyetlerinin parçası olduklarını ve AB ile bütünleşme çalışmalarına ağırlık verdiklerine dikkat çekti. Satıcı, “Bu sürecin hiçbir noktası siyasilere bırakılmayacak kadar elzemdir. Hem yatırımcılar hem sivil toplum kuruluşları lobi faaliyetlerine devam ediyor. Ticaretimizin yüzde 55-60'ını AB ile yapıyoruz. AB'ye mal satan 40 bin ihracatçımız var. Türkiye'ye mal satan on binlerce Avrupalı ihracatçı da Türkiye'yi her zaman gündeminin birinci maddesinde tutuyor. Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere, Belçika, İspanya ve Hollanda'daki birçok işadamı Türkiye'nin AB üyeliği konusunun siyasetçiler tarafından malzeme yapıldığını görerek masaya oturuyorlar“ dedi.
Burgmans: Bazı fasılların askıya alınması hayal kırıklığı yarattı
Unilever Dünya Başkanı ve Avrupa Sanayicileri Yuvarlak Masası (ERT) Genişleme ve Avrupa Sahası Çalışma Grubu Başkanı Antony Burgmans, “Türkiye'nin AB üyeliği konusunda iyimserliğini koruduğunu” söyledi. Avrupa Konseyinin müzakerelerde bazı fasılları görüşmeye açmama kararının, Avrupalı sanayiciler olarak kendilerinde “hayal kırıklığı” yarattığını kaydeden Burgmans, “Ancak, daha başlarken bunun zor ve uzun bir müzakereler süreci olacağını biliyorduk. Şimdi iki tarafa da düşen, akılcı ve sabırlı biçimde mevcut müzakereler yolunda devam etmektir” dedi. Süreçte şu an Kıbrıs sorunun ön plana çıktığını hatırlatan Burgmans, ”(Güney) Kıbrıs gibi küçük bir ülkenin süreci tıkaması ve tereddütler yaratması hayal kırıklığına yol açıyor. Tabii Kıbrıs sorunu çözülmeli. Sabır ve iyi niyetle bu sorunu kısa sürede aşarız” diye konuştu.
2006-12-08
Haber Arşivi
Turizm Haberleri
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)