Tarım sektörüne verdiği desteklerle dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tahtalı Havzası’ndan sonra, Yarımada bölgesinde de organik tarım çalışmalarına başlıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tahtalı Havzası’nın ardından Yarımada’da da yerli üreticiyi organik tarıma teşvik edecek. 8 ay içinde 1000 üreticiye ulaşmayı hedefleyen Büyükşehir’in eğitimlerine katılmak isteyen Urla ve Seferihisarlılar için son başvuru tarihi 31 Ağustos Pazartesi.
Tarım sektörüne verdiği desteklerle dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tahtalı Havzası’ndan sonra, Yarımada bölgesinde de organik tarım çalışmalarına başlıyor. Yarımada Bölgesi’nde kırsal nüfus başta olmak üzere halkın sosyo-ekonomik kalkınma ve organik üretim konularına yönelik bilgi ve bilinç düzeyini artırmak, organik üretimi yaygınlaştırmak amacıyla ilk etapta Urla ve Seferihisar’da 50 üreticiye eğitim verilip sertifika almaları sağlanacak.
“Sosyo-ekonomik kalkınma için sürdürülebilir bir örnek: Yarımada’da organik tarım” isimli proje; İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İZKA Sosyal Kalkınma Mali Destek programı çerçevesinde, İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) ve Ege Üniversitesi işbirliğinde yürütülüyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi, hedef bölge olan Urla ve Seferihisar belediyeleri ve ilçe tarım müdürlükleri ile toplantı yaparak projeye katılmak isteyenlere yönelik eğitim başvuru formlarını dağıttı. Projede yer almak isteyen kursiyerlerin 31 Ağustos 2009 Pazartesi gününe kadar formları ilgili yerlere teslim etmeleri gerekiyor. Eğitim alacak üreticilerin tespit edilmesinin ardından, Eylül ve Ekim aylarında bilgilendirme toplantıları yapılacak ve organik tarıma yönelik uygulama eğitimleri verilecek. 8 ay içinde 8 adet bilgilendirme toplantısı yapılmasını amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, bu süreçte yaklaşık 1000 kişiye ulaşmayı hedefliyor.
Organik Pazar kurulacak
Organik tarımın dünyada giderek rağbet görmesinin bölgedeki yerel kalkınmayı da teşvik edeceğini belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Tahtalı Havzası’nda olduğu gibi Yarımada’da da organik tarımı yaygınlaştırarak yerel üreticilere destek sağlayacaklarını ifade ettiler. Bu amaçla “organik ürün pazarı” kurulacağını da belirten yetkililer, projeye katılan üreticilerin istihdam sağlamanın yanısıra, ürünlerini burada satabileceklerini ve organik ürün konusunda markalaşma yoluna gideceklerini ifade ettiler.
Bugüne kadar neler yapıldı?
– İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarlalarda üretilen ürünlerde hiçbir kimyasal maddenin kullanılmaması ve kentin önemli içme suyu kaynaklarına sahip olan Tahtalı Havzası’nın kirletilmeden korunması amacıyla, Havza genelinde “organik tarım”ı yaygınlaştırmak için yoğun çalışmalar sürdürüyor.
– Efemçukuru Havzası’nda “İzmir Enfesi” adıyla yeni bir tür üzüm yetiştirilmesi için dikimlere başladı.
– Tahtalı Havzası’ndaki çiftçilere yönelik ücretsiz toprak analizi yapılıyor.
– Tahtalı Havzası’nda bağ çubuğu başta olmak üzere organik tarım amaçlı meyve-zeytin fidanları dağıtımı gerçekleştiriliyor.
– Ürün kalitesi ve çeşitliliğini arıtmak için köy yolları asfaltlanıyor.
2009-08-27
Haber Arşivi
Turizm Haberleri
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)