“Geleceğin turizm ve kültür ekonomilerinin algı, özgünlük ve farklılık üzerine kurulacağını“ belirten yazarımız Hüsnü Gümüş; özel etiketli ürünlerin ülke markalaşmasını hızlandıracağını vurguladı.
HÜSNÜ GÜMÜŞ- TurizmHaberleri.com / ANKARA
TÜRKİYE TURİZM YAZARLARI VE GAZETECİLERİ DERNEĞİ
ATURJET 2.BAŞKANI
TURİZM VE KÜLTÜRDE ÖZEL ETİKETLİ ÜRÜNLER..
Geleceğin turizm ve kültür ekonomileri algı, özgünlük ve farklılık üzerine kurulacak. Turizm ürünümüzün Özel Etiketli olması, turizm arz imkânlarımızı oluşturan, kültürel zenginliğimiz, doğal değerlerimiz ve turizm işletmelerimizin sunduğu kaliteli hizmetlerin hak edilmiş bir sonucudur.
Perakende piyasasında yüz yılı aşan bir geçmişi olan Özel Etiketli Ürün kavramı, ürün üzerindeki her türlü sorumluluğun üretici tarafından üstlenildiği anlamında kullanılan ve ürünün garanti ve kontrol altında olduğunu gösteren tanınmış ürünlerle rekabet edebilen mal ve hizmetleri ifade etmektedir.
Bu anlamda bir halen diğer ülkeler tarafından örnek alınan bir çıkış olarak nitelendirilmesi mümkün olan 2000 yılında başlatılan yeni tanıtım hamlemizde olduğu gibi Özel Etiketli Ürün kavramı ile uyumlu tanıtımlar ve üretimler bir ayrıcalığın ifadesi olarak algıyı etkileyecektir.
Kendimize özgü sözcüklerden, taklit ve tekrar anlamında algılanmayı önleyecek marka ve işaretlerden oluşan Özel Etiketler alana kendinin ayrıcalıklı olduğunu hissettirir. Dostlarıyla paylaştığında bir farklılık sağlar. Viyana’da Şinitzel, Yeniyıl konseri, Rio’da Karnaval bu anlamda değerlendirilebilecek ürünlerdir. Özel etiketler markanın müşterinin aklında yer alması olarak tanımlanan algısal yönünü de tamamlamaktadır. Bu açıdan her yörenin kendine özgü etki bırakabilecek özel etiketler belirlemesi, ülkenin de ürünlerini bu özel etiketler bazında tanıtması ve sunması gelecek için farklılık sağlayacaktır. Bu görüşten hareketle Ülke, yöre, etkinlik ve müşteri adına üretilmesi mümkün olan özel etiketli ürünlerin Alış-Veriş Festivalleri gibi etkinliklerde özel etiketli olarak sunulması hem ürünlere hem de etkinliğe bir ayrıcalık kazandıracaktır.
Studiosus Reisen isimli tur operatörünün Türkiye turlarını HOŞ GELDİNİZ ile başlatıp GÜLE GÜLE sözleri bitirmesini de böyle yorumlamak mümkündür. Pakistan’ın Keşmir Bölgesindeki kumaşın bütün dünyada KAŞMİR olarak tanınması benzeri pek çok üretim gibi, Ankara Tiftiğinin de özel etiketli bir ürün olarak aynı şansa sahip olduğunu düşündürmelidir.
Perakendeci pazarının bir kavramı olan özel etiketlerin müşterilerde oluşturduğu bağımlılık nedeniyle ülkemiz üzerinden turizm pazarına da aktarılmasının ürünün tüm sorumluluğunu taşıma ve fiyat/kalite dengesini oluşturma açısından erişilen olgunluk nedeniyle zor olmayacağı görüşündeyim.
2013-02-20
Haber Arşivi
Turizm Haberleri
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)