Yazarımız Hüsnü Gümüş,defalarca söylenmiş sözler yerine turizme yeni kavramlar, yeni bakış açıları kazandırmaya devam ediyor.. İşte Gümüş’ün son makalesi “Selfie”
HÜSNÜ GÜMÜŞ-turizmhaberleri.com / ANKARA
SELFIE ( KENDİM)
Kendinin fotoğrafını çekmek, bunu yayınlayıp eleştirebilmek, yoruma açmak erdem sayılabilecek bir yenilik. 2013 yılının sözcüğü olarak seçilen “selfie”; kendine eşlik edecek “bilim” ve bilişsel” sözcükleriyle beraber bundan sonraki yaşantımızda belirleyici bir yaklaşım tarzının da ifadesi olacak. www.hurriyet.com.tr/yazarlar/25304174.asp
Selfie’yi, Kodak’ın başlattığı “anı yakalama” kampanyasından sonra 15 yıl önce Viyana Lomografi Kulübünün üyesi olarak tanıştığım “ düşünme çek; kendini fotoğrafla” anlayışının günümüz bilişim sistemi ile uyumlu bir süreç olarak değerlendiriyorum. Lomografi’de bilgisayarlı paylaşım siteleri olmadığı için fotoğrafları sınırlı bir dost ortamında yorumlayabilmek için 3 gün ila 1 hafta beklemek gerekirdi. O zamanlar, dünü bugüne getiriyorduk; oysa şimdi anları kendi objektifimizden sınırları aşan ortamlarda paylaşıyoruz.
Sektörsel Selfieler Oluşturulabilir
Yılbaşından beri turizm konusunda yapılan tüm toplantılarda 6 istatistikten başka bir demeç verilmediğini gördüm. “Türkiye Turizm Stratejisi 2023” ün hedeflerini yorumlayan, Eylem Planını analitik değerlendirmelerle güncel hale getirmeye çalışan araştırmacı-turizm yazarı dostlarımızın da yorumlarının dikkate alınmadığı bir ortamda turizmden daha çok yabancı turist yorumlarıyla karşılaşıyoruz.
“Globalizm” ve “Glolokalizm” kavramlarını da gazetemizde gündeme taşımıştık. Bundan birkaç zaman önce defalarca söylenmiş sözler yerine bilim ve bilişsel çalışmalarla üretilmiş “Selfie”lere ihtiyacımız var.
Tüm dostlarımın yeni yılını kutlamak için bir fırsat olarak gördüğüm bu yazımda turizmde de günün fotoğrafını çekebilmenin, paylaşabilmenin zamanının geldiğini, yeni kavramların katkısı ile kurumsal selfieler oluşturulabilir mi anlamında yorumlamak istedim.
Tamamlayıcı ve Destekleyici Tanıtım Faaliyetleri (1)
Oysa, aslında tüm yaşantımızı anında kaydeden bir ortamda yaşadığımızı düşündüğümüz zaman özellikle tamamlayıcı ve destekleyici tanıtım faaliyetlerinde kendi resmimizi doğru çekebilmenin, çektirebilmenin ve bilişsel filtrelerden geçirmenin öneminin giderek arttığını düşünmenin ve bunu yansıtmanın zamanının geldiğini görmek gerekiyor.
5 ARALIK gecesi yayınlanan bir TV dizisinin konusu olan hastane ortamını bu anlamda en yakın örnek olay olarak değerlendiriyorum. Travel Turkey (İzmir) Fuarında ve yıl içindeki çeşitli etkinliklerde sağlık turizmi ile ilgili olarak yapılan açıklamaların etkilerini olumsuza çevirebilecek içeriği ile, bu konuda aksine izlenimler oluşturabilecek bir yayındı. Buradan Almanya’da çevrilen SCHWARZWALDKLINIK dizisinin yaklaşımı ve etkileriyle birlikte değerlendirilmek üzere İlgili STK kuruluşlarının ilgisine de sunmak istiyorum. www.turizmhaberleri.com/koseyazisi.asp¿ID=2068
Türkiye’de Avrupa’daki trafik kuralları ve şehircilik geçerlidir diye yazmaktan daha çok yayalara ve kentlilere saygı göstermeyen ortamların çekimleri TV dizilerinde ve basında yer alırsa bu işlem de aksine bir tanıtım etkisi oluşturur. www.turizmaktuel.com/haber-6727
Günümüzde her ortamın ve bu ortamlarda anında yapılacak tespitlerin zihindeki algılara hitap ederek imaj, itibar ve marka oluşmasına katkı sağlayabilecek özellikte olduğunu unutmamak gerekiyor.
Film Komisyonu Derneği
2013 yılında kurulan Film Komisyonu Derneği’ni, Türkiye’nin doğru fotoğrafını anında çekebilecek çalışmalar içinde olabilecek faaliyetlerde bulunacak niteliği ile Antalya’da yaptığı toplantı sırasında Editörümüz Nilgün Hanımın izlenim ve aktarımları ile tanımak fırsatını bulduk. www.turizmhaberleri.com/koseyazisi.asp¿ID=2444
Bir süre önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan “Filming Guide Turkey” ülkemizde yapımcıların ilgisini çekebilecek yüzlerce mekanın tanıtıldığı özenle hazırlanmış bir rehber; aynı zamanda dünya filmcilerine yol gösterirken fotoğraf, doğa ve kültür sevenlere de yol gösterici bir yayın.
Bu yolda derneğin Kurucuları arasında bulunan değerli dostum Erdal AKTAN ve Başkanı Sait YARDIMCI’ya bu önemli ihtiyacı gördükleri için teşekkürlerimi ve başarı dileklerimi iletiyorum.
Cengiz OĞUZ
Geçen hafta Gerzeli işadamı doğa dostu, kendisi tanımış olmaktan mutlu olduğum Cengiz OĞUZ’u kaybettik. Sinop ve Gerze’de yaşamının bir parçası haline getirdiği doğanın korunması için açtığı yoldaki çabalarıyla her zaman anılacak olan Merhuma tanrıdan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.
Tüm dostlarımın 2014 yılını en içten duygularımla kutluyorum.
(1) Hüsnü GÜMÜŞ, “Tamamlayıcı Ve Destekleyici Tanıtım Faaliyetleri”,
Turizmde Bu Sabah 31 MART 2008
Tanıtma faaliyetleri ürün, marka ve hizmet alanında temel değerleri temsil etmek ve bu yolla zihindeki algılara hitap ederek imaj, itibar ve marka oluşmasına yardımcı olmak amacıyla yapılmaktadır.
Bu kapsamda marka değerinin oluşması açısından tamamlayıcı bir özellik taşıyan ve kullandığı logo ve sloganlarla zihindeki algılarda süreklilik sağlayacak izlenimler oluşturması beklenen tanıtımın etkinliğini ortaya çıkaracak olan bunları yerinde doğrulayan mikro ölçekli, belki de içeriğinde ayrıntı sayılabilecek unsurlar bulunan ama gözden uzak tutulmaması gereken tamamlayıcı, destekleyici ve yönlendirici tanıtma öğeleridir.
Tanıtımı destekleyen, tamamlayan unsurlar reklâmlarınızda, broşürlerinizde, fuarlarda yaptığınız faaliyetler sırasındaki söylemlerinizle yerinde olanların aynı olması, yani tanıtımla gerçeğin örtüşmesi anlamındadır.
2013-12-23
Haber Arşivi
Turizm Haberleri
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)