Hollanda’da yaşayan duayen gazeteci İlhan Karaçay; Utrecht Turizm Fuarı’nı tüm gerçekleriyle yazdı. İşte yazarımız Karaçay’dan Türk turizmi adına önemli mesajların verildiği UTRECHT DOSYASI….
İLHAN KARAÇAY-turizmhaberleri.com / Amsterdam
UTRECHT FUARI DOSYASI: TÜRK TURİZMİ KALİTESİNİ YİTİRİYOR MU¿
Utrecht Turizm Fuarı’nda öne çıkan görüşler ve izlenimlerden başlıklar:
&Değerlendirmelerde kalite düşüklüğünden şikayet edilirken,Uluslararası Kalite Değerlendirme Vakfı Zoover, Avrupa’nın en temiz 10 plajı değerlendirmesinde Dalaman’ı birinci ilan etti. 5 plajımız da ilk 10’daki değerlendirmeye girdi.
&Avrupalı turistler, otellerde, çarşıda ve eğlence yerlerinde kalitenin düşüklüğünden şikayetçiler.
&Mersin’e yatırım yapmakta olan Hollandalı turizmciler, Çukurova Havalimanı ve Kazanlı bölgesindeki ’Yeni Belek’ için bir çivi bile çakılmamış olmasından şikayetçiler.
&Turizm yörelerimizden diğer şikayetler.
Hollanda’nın Utrecht Kentinde açılan Uluslararası Turizm Fuarı’na büyük ilgi gösteren Hollandalı yatırımcılar ve turistler, Türkiye’deki turizm gelişmelerinde kalite düşüklüğünden şikayet ediyorlar.
Otellerde, çarşıda ve eğlence yerlerinde kalitenin her geçen yıl düşmekte olduğuna işaret eden Hollandalı turistler ve yatırımcılar, ’’Böyle giderse turizminiz derin yara alır’’ diyorlar.
Her yıl Utrecht kentinde açılan Uluslararası Turizm Fuarı’nda, Türkiye pavyonlarının çok büyük ilgi görmesi, Hollandalılar’ın bu yıl da Türkiye’ye büyük ilgi göstereceğinin işareti oldu. Utrecht Turizm Fuarı, her yıl ziyaretçi eksilmesi yaşarken, bu yıl 14 bin artış ile 117.000 bin ziyaretçi topladı. Ziyaretçilerin büyük bir çoğunluğunun, ’daha lüx bir tatil’ arayışı oldukları da saptandı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Rotterdam Başkonsolosumuz Togan Oral, Lahey Kültür ve Turizm Tanıtma Müşaviri Enis Tataroğlu, DEİK Avrupa Başkanı Turgut Torunoğulları, Bursa Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun, HOGİAF İkinci Başkanı Vecih Er ve STK temsilcileri fuarda göze çarpan isimlerdi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, ”Hollanda’dan ülkemize gelen misafirlerin sayısını artırarak belirli bir yere geldik. 2013 yılında Hollanda’dan ülkemize bir milyon iki yüz seksen bin turist geldi. 2012 yılına göre yüzde beş oranında bir artış oldu. Bu yıl verilerine göre, sayının artacağı sanılıyor. Yüzde 8 ile yüzde 13 arasında artış bekliyoruz. Türkiye standımıza olan ilginin hayli fazla olması bizi mutlu etti. Lahey Turizm Müşavirliğimizin gayretleri ile çalışmalarımız artarak devam edecek.” dedi.
Lahey Kültür ve Turizm Tanıtma Müşaviri Enis Tataroğlu, 2013 yılı ayı itibariyle Hollanda’dan Türkiye’yi ziyaret eden yabancıların sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,25’lik bir artış olduğunu söyledi. Tataroğlu, ”Bir önceki yıl Türkiye’yi ziyaret eden Hollandalı sayısı 1.195.106 iken, geçen yıl bu sayı 1 Milyon 280 bin oldu.” dedi.
Sorunlar çözüm bulmuyor
Fuar’da turistik yörelerimizi tanıtan pavyonlar arasında en çok ilgi görenler arasında yer alan Mersin Pavyonu, özellikle Mersin’de yatırım yapmakta olan Hollandalılar tarafından yoğun bir şekilde ziyaret edildi.
Sadece Mersin’de değil, Türkiye’nin dört bir yanında turizme gösterilen ilgisizliği yerinde saptamak için, Hollandalı yatırımcılar ve turist adayları ile bu kez özel söyleşiler yaptık.
Fuar’ı ziyaret eden turist adaylarının pek çoğu, Türkiye’ye defalarca gitmiş olan Hollandalılardır. Turist Hollandalılar, başlangıçta süper kalitede olan otel ve restaurantların, son yıllarda tatmin edici hizmet veremediklerine işaret ettiler. Otellerdeki hizmet kalitesinin çok düştüğünü, eskiyen otellerin restorasyondan geçirilmediğini, alış-veriş konusunda da şikayetlerin arttığını öne süren Hollandalı turistler, bu konuların sıkı bir şekilde kontrol edilmemesi halinde, turistlerin Türkiye yerine Yunanistan, Mısır, Bulgaristan ve İspanya’yı tercih edeceklerini belirttiler.
Mersin Pavyonu’nda karşılaştığımız Hollandalı turistler ise, bu kentimize uçmanın çok zor olduğunu, aktarmalı uçuşların çok zaman aldığını, All In sitemi olmadığı için de bu yöreye gitmenin çok pahalı olduğunu belirttiler.
Mersin’e yatırım yapmakta olan Hollandalı işadamları ile Mersin Pavyonu’nda yaptığımız görüşmelerde, Türk devletinin turizm konusunda Mersin’e gereken ilgiyi göstermediğni dile getirdiler. Yapımına başlanan Çukurova Havalimanı’nın yakın bir tarihte açılacağına inanmadıklarını belirten Hollandalı yatırımcılar, Kazanlı bölgesine yapılacak olan, sözüm ona ’Yeni Belek’e tek çivi bile çakılmadığını” belirten yatırımcılar, ”Mersin’de oteller çoğalmazsa ve havalimanı açılmazsa, bu kente turizm çok geç girer. Biz de yaptığımız cılız tesislerle ortada kalırız.” dediler.
Mersin-Silifke arasında her yıl yükselen otel sayısının artmakta olduğunu, ne var ki bu otellerin kapasite bakımından yığınsal turizme hizmet veremeyeceğini belirten Hollandalı yatırımcılar, ’Mersin’de yeni bir Belek yaratılmaya çalışılıyorsa, 5 yıldızlı otellerin bir an önce yapılması gerekir’ dediler.
Hollandalı yatırımcıların ve turistlerin ileri sürdükleri bu şikayetleri aktardığımız, Mersin Pavyonu’nun her yılki temsil müdavimleri olan Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar ile Mersin Ticaret Sanayi Odası Meclis üyesi ve ÇUKTOB Genel Sekreteri Murat Demir Hollandalılar’ın şikayetlerinde haklı olduklarını dile getirdiler.
Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, konuyla ilgili olarak verdiği yanıtta, “Mersin’e gelmekte olan Hollandalılar genellikle konut satın alarak, yaşamlarının bir bölümünü burada geçiriyorlar. Turistik amaçlı yatırım yapan Hollandalılar ise dikkatle izledikleri Mersin Turizm projelerinin gidişatından memnun değiller” diye konuştu.
Başkan Numan Olcar, dünyada süregelmekte olan ekonomik krizin etkisiyle, 2014’te de ülke ekonomileri için turizm gelirlerine kurtarıcı gözüyle bakıldığını hatırlatarak, Turizm geliri ve yatırımlarının önemini vurguladı. Başkan Olcar; “Turizm verilmeden alınan bir sektör değildir. bu konudaki en önemli fedakarlık ise ürünlerin doğru tanıtılması ve talep yaratılmasıdır. Bu sebeple tanıtıma önem vermek ve bunu destekleyecek meteryallerlere para harcamak gerekiyor.” dedi.
Olcar, 2007’den bu yana aralıksız devam eden ve Mersin’i, bir destinasyon olarak tanıtan çalışmaların hedefine ulaştığını, Mersin’nin artık önemli tur operatörlerince iyi tanınmakta olduğunu ve hatta bazı tur operatörlerinin de küçük çaplı bölge opersyonlarına devam ettiğini ifade etti, asıl zorluğun da bundan sonra başladığını vurguladı.
Kazanlı projesi hakkındaki görüşünü sorduğumuz Numan Olcar şöyle konuştu: ’’Bu konu bölgemizde artık bir kangren vakkası olmuştur. 2007’den bu yana ’yapıldı yapılacak’ denen konaklama tesisleri için, yatırımcı tarafından halen tek bir çivi çakılmamış olması, imajımıza zarar vermektedir. Hatta sırf bu yüzden yeni yatırımcılar da Mersin için ’bekle gör’ mantığı ile projelerini askıya almaktadır. Bu sürede kaçırılan yeni yatırım projeleri ise, yatırımcılar tarafından başka yerlere kaydırıldıkları için, Mersin bu imkanları göz göre göre kaybetmektedir.’’
Numan Olcar, Mersin Pavyonunu ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı’ya söylediklerini bize de aktardı:’’Kazanlı bölgesindeki yatırımcılara yapılan tahsisler için, ya derhal yatırım başlatılması ile ilgli yaptırım uygulanmalı veya bu tahsisler iptal edilip yeni yatırımcılara imkan tanınmalıdır. Mersin’in kimin yatırım yaptığına değil, yatırımın yapılmasına ihtiyacı vardır.’’
Mersin’in, turizm gelirlerinden daha büyük pay almak için mutlaka turzim sezonunu uzatacak projeleri kovalaması lazım geldiğini belirten Olcar, konuşmasını şöyle tamamladı: ’’Bugün bölgede sadece 2,5 ay süren bir turizm sezonu var. Yatırımcı, bu kısa sürede tüm bir yılın masrafını karşılama durumundadır. Bu nedenle ortaya çıkan yüksek maliyetler de, Mersin’ni rekabette geri bırakan etkenlerdendir, Oysa sezon uzadığında, bu maliyetlerin de aşağıya düşeceği ve daha rekabetçi stratejileri ortaya çıkaracağı muhakkaktır.Turizm sezonunun uzatılması da kuşkusuz Turizm ürünlerimizin çeşitlendirilmesi ile mümkündür, Spor Turizm, Kayak Turizmi, Eko Turizm, 60 yaş üstü turistlere yönelik 3. Yaş turizmi, Sağlık Turizmi, Kurvaziyer Turizmi bu çeşitlemelerden sadece bazılarıdır. Hollandalı sektör temsilcileri ve Turizm yatırımcıların Mersin’e olan ilgisi zamanında ve doğru olarak değerlendirilmeli ve Mersin için vaad edilen yatırımlara ait endişeler süratle giderilmelidir.’’
Numan Olcar, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın, turizm konusuna çok önem verdiğini, bu nedenle de turizm sektörü olarak MTSO’ya müteşekkir olduklarını sözlerine ekledi.
Turizm Fuarına katılan Türk firma ve kuruluşları :
Ulustan Muhluoğlu- TUROB Üyesi ve Richmond Hotel, Hülya Şahin- Long Beach, Sabri Karakaş- Ayma Hotels Group-Grand Emin Hotel, Alican Ozan ve Ramazan Budak- Kuum Hotel &Spa, Uğur Aybatan- Ay Yachting, Durali Külahlı- Hotel Delta Beach Resort, Derya Gencer- Salmakis Resort&Spa ve Salmakis Yachting, İsmail Abidin- Akmina Travel Club, Nilüfer Balan ve Kurtuluş Dağlı- MediaSa, Erman Yakar- Paloma Hotels, Ufuk Arslan- Mina Hotel ve ÖZBİ, Şenol Öztürk- Erbil Hotel ve ÖZBİ, Cengiz Fison-Hotel Nuans, Süleyman Kaya-Light Tours,Meral Tuncer Argül-Pisagor Tourism, Vedat Somer-AVS Travel, Işık Saral-Saphir Hotel, Dinçer Oraklı-Club Hotel Phaselis Rose, Serdar Köroğlu-Charisma De Luxe Hotel, Ş.Sadun Alp-Sürmeli Hotels &Resorts, Banu Arat Timuçin- Altın Yunus, Oğuzhan Cebeci-Güral Sapanca, Ferbal Yaman-TUROB, Ali Kaygısız ve Mehmet Aydın-Turquoise Hotel, Emine Funda Aydoğan, Mehmet Halis Aydoğan ve Kubilay İkiz-Voyager Ballon, S.Gökhan Şanoğlu-Liberty Hotels An Leus- Sentido LykiaResort &Spa, Ekrem Usta-Fez Travel, Yelda Yüksel Karaca-AKTOB, Suat Çelen-Aurum Hotel, Murat Demir-Altın Orfoz ve Martı Hotel Mersin, Kadir Kaya-Treehouses, Hilmi Selimoğlu-Asos Hotel, Hilal Öztürk-Orka Homes, Güliz Yaman-Sağlık bakanlığı Sağlık Turizmi, Özlem Dushi-ELP Britania, Öznur Kaya-Stonegrouphotels, Hakan Ataç-Osmangazi,MEDİ CE, Aritmi, Emin Çakmak ve Cahit yaşar Karamanlı THTC Travel, Mert Demirsöz-Anadolu Hasatanesi Sağlık Turizmi, Atlantique Holiday Club, Çağla Güçlüsoy ve Latif İnce- Kuzey Kıbrıs Turizm tanıtma Dairesi, Houssem Belleum-Side Tur Kuzey Kıbrıs, Numan Olcar-Olcar Tur.
2014-01-21
Haber Arşivi
Turizm Haberleri
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)