Güncel

Hüsnü Gümüş yazıyor: Turizm ile Barış

Hüsnü Gümüş yazıyor: Turizm ile Barış

Rusya’daki Türk Tur Operatörlerinin faaliyetlerinin yasaklanmasının turizmde Global etik ilkeler ve Küresel Hukuk kararlarına aykırı olduğuna dikkat çeken Hüsnü Gümüş, sorunu turizm diplomasisi açısından da masaya yatırdı..

Hüsnü GÜMÜŞ- turizmhaberleri.com/ Ankara
FİJET-ATURJET ÜYESİ/ SİNOP ALAN YÖNETİMİ BAŞKANI

TURİZM İLE BARIŞ


İletişimin E-MOJI’lerle sağlanması çağına da katkıda bulunarak 2016 yılının bu ilk yazısını TURİZM İLE BARIŞ (PEACE THROUGH TOURISM) logosu ile başlatıyoruz.

Küresel bir model olan Türk Tur Operatörlüğü’nün son örnekleri de ekonomik olmayan kararlarla sona erdirilmeye çalışılırken “Barış Elçileri” olarak tanımlanan kişilerin özgür seçme haklarına müdahale edilmesini Turizmde Barış, Etik ilkeler bağlamında gündeme taşımak istedik.

Barış Elçileri
1986 Barış Yılında Birleşmiş Milletlerin turizm ve seyahatin “Küresel Barış Endüstrisi” olarak ön plana çıkarılması kararı sonrasında oluşan Uluslararası Barış Enstitüsü (IIPT The International Institute for Peace through Tourism)’nün “her gezgin potansiyel bir Barış Elçisidir” tanımlarının öneminin bir kez daha ortaya konması zamanının geldiğini düşünüyoruz.
Uluslararası Kültür ve Turizm Yılı’nda ( International Year for the Culture of Peace -2000) ve ardından Amman’da yayınlanan “Turizm ve Barış Konulu Amman Deklarasyonu” nda ifade edilen ilkelerin ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür ÖZASLAN’ın 25 AĞUSTOS 2013’de Dünya Turizm Örgütü Zirevesinde yaptığı konuşmada verdiği mesajların önemine dikkat çekmek istedik. (Amman Declaration on Peace Through Tourism, 11 Nov. 2000)


Sayın ÖZASLAN yaptığı konuşmada;Turizmin en önemli bileşeni olan küresel ve bölgesel barış ve istikrarın, gerek havayolu taşımacılığı gerekse turizm hacmi üzerinde hayati öneme haiz olduğuna” ve “herhangi bir coğrafyada ortaya çıkacak huzursuzluk veya istikrarsızlığın, turizm hacminde sert düşüşlere neden olarak diğer bölgelere de yansıyacağına” değiniyordu. Sayın ÖZASLAN bugün örnek alınması gereken bir hususu da “Aynı hedefe yönelik çaba gösteren ülkelerden birinin kaybının diğerinin kazancına dönüşmesinin mümkün olmadığını; ülkelerin turizm potansiyelinden faydalanabilmelerinin tek yolunun küresel barış ve istikrardan geçtiğini” de vurgulamıştı.

Küresel Hukuk ve Etik
IIPT’nin ITB Berlin Fuarı sırasında yapılan 2014 yılı zirvesinde bundan sonra dünyada barış kültürünün hakim olduğu bir turizmin anlayışının yapılanması için savaşlara son verilmesi (no more war) kararı alınmıştı.

Gelişmeler turizm kuruluşlarının hedef alınmasının, savaş kavramının geniş yorumlanması ve siyasi müdahalelerin de turizm ve barış kavramı ile bağdaşmayan ve barış elçilerinin kararlarına ambargo koyan kararların da devletler hukuku kapsamında ele alınması zamanına işaret ediyor.

Yetkili kurum ve kuruluşlar Birleşmiş Milletler, Dünya Turizm Örgütü ve Dünya Ticaret Örgütünün ilgili kararlarına ulaştıklarında etik ve hukuk olarak yapabileceklerini daha iyi görüp küresel anlamda İç önlemlerle varılabileceklerin ötesinde bir anlamı olduğuna daha önceki yazılarımızda değindiğimiz kamu diplomasisi imkanlarını da kullanarak kamuoyları oluşturabileceklerdir. (Turizm Diplomasisi – https://turizmhaberleri.com/haberayrinti.asp¿ID=25813

Turizmde Global Etik İlkeler
Elimizdeki bir başka imkânın da Dünya Turizm Örgütü’nün İstanbul’da 1997 de yapılan toplantısında alınan karadan sonra, Santiago-Şili’de, turizmin toplum ve çevreye olumsuz etkilerini azaltmak, dünya turizminin sorumlu ve sürdürülebilir gelişimini bir dizi ilkeye bağlamak amacıyla, 1 Ekim 1999 tarihinde, yayınladığı “Turizmde Global Etik İlkeler Bildirgesi” olduğunun unutulmaması gerekiyor.
Ayrıca bu yazımızın DTÖ’ nün her toplantısında bu karara imza atan kuruluşlarımızın da imzalarının gereğini yerine getirmeleri, için bir çağrı olmasını diliyorum.

Turizm ve kültürle kuracağımız Barış ortamında yaşayacağımız mutlu yıllar dileği ile.




 

2016-01-01
Haber Arşivi
Turizm Haberleri

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL