Güncel

Hüsnü Gümüş yazıyor: Yazmacılığın Yeniden Dirilişi

Hüsnü Gümüş yazıyor: Yazmacılığın Yeniden Dirilişi

Kevser Kartal’ın Anadolu Uygarlıkları Serisi Yazma Baskı Sergisi’nden izlenimlerini aktaran yazarımız Hüsnü Gümüş; çalışmaları Yazmacılığın yeniden dirilişi olarak değerlendirdi.

Hüsnü GÜMÜŞ- turizmhaberleri.com/ Anakara
FİJET-ATURJET Üyesi
Sinop Alan Yönetimi Başkanı

SANATTA YARATICILIK
Anadolu’nun türkülere, manilere konu olmuş geleneksel el sanatı, Sanat Felsefecisi Ümit Yaşar GÖZÜM’ün kurgusu ile Kevser KARTAL’ın eserlerinden oluşan “Yazmacılık Sanatı Sergisi” Kore Kültür Merkezi’nde 20 HAZİRAN’a kadar gezilebilecek. (1)

Anadolu Uygarlıklarının kültürel mirasını esas alan bu proje; yazmacılık-baskı sanatının gerçekte zorlu bir süreci içerdiğini göstermesi bakımından önemli bir başlangıç olduğu kadar son yıllarda bu alanda yapılan ilk büyük yazmacılık denemesidir.


Açılışa katılan konuklar, Kevser Kartal’ın “Anadolu Uygarlıkları Serisi” yazmacılık sanatının bütün tekniklerini kapsayan sanatsal denemelerden oluşan 30 eserinin yer aldığı sergiyi Anadolu Uygarlıkları’nın Evrensel Dostluğa olan katkısının Estetik Görkem, Geleneksel Zerafet bu alanda yaratıcılığın katkılarını büyük uygarlıkların izleri ile kuran ve yansıtan özgün denemelerin yer aldığı izleyenlerin unutmayacağı bir etkinlik olarak nitelediler.

Kamu Diplomasisi Örneği
Bu sergiyi, Kore Büyükelçiliği’nin gösterdiği yakın ilgi nedeniyle ülkelerin ve halklarının dostluğuna katkı noktasında da Kamu Diplomasisi’ne zemin hazırlayan bir faaliyet olarak değerlendiriyorum. Sergi aynı zamanda Bedri Rahmi EYÜBOĞLU’nun izinden giden geleneksel baskı sanatçısı Kevser Kartal’ın bir yılı aşkın süredir yazma-baskı sanatında geleneksel ve çağdaş teknikleri uyguladığı sergi bu alanda ilklerden birisi olma özelliğini de taşıyor.

Yazmacılığın Yeniden Dirilişinde Genç Bir Umut
Anadolu’da iz bırakmış başta Hitit olmak üzere, Urartu, Selçuklu ve Osmanlı Uygarlıklarının bu coğrafyadan beslenerek var ettikleri değerleri doğrudan ve stilize olarak günümüz mekanlarının estetik donanımı için yeniden çalışmakta olan ve doğduğu topraklara olan bağlılığını Anadolu’nun büyük uygarlıklarının izini sürerek yaptığı tasarım ve kültürel mirasın baskı sanatına aktarılmasını sağlayarak sürdüren sanatçı bu süreci“Düş dünyam gibi sınırları olmayan özgür, kışkırtıcı, hayal gücümü kullanıp soyut stilize çalışmalar yapabildiğim, başka sanatlarla birlikte kurgulayıp harmanlayabileceğim bir sanat olarak görüyorum.” şeklinde açıklamaktadır.

Yaratıcı ve Sürdürülebilir Bir Süreç
Ümit Yaşar GÖZÜM’ün ifadesi ile bu geleneksel sanatın stilize çalışmalar ve resim tekniği ile günlük dekoratif malzemelerin ötesinde sanatsal bir kimliğe bürünmesi ile gelecek kuşakları düşünerek üzerimize düşeni yaptığımızda aslında tarihte bir kültürel mirası daha korumuş olacaktır.

Serginin Küratörlüğünü de yapan Ümit Yaşar GÖZÜM de Serginin kurgusu ve sunumu konusunda sağladığı katkıların temelindeki düşüncelerini“Anadolu’nun bu sergide yer alamayan uygarlıklarının tamamının unik eserlerinden oluşan bir koleksiyonun ortaya çıkması en büyük arzumuzdur. Uzun ve titiz bir araştırmayı gerektirecek bu çalışma, sanatçımızın önümüzdeki süreçte kuracağı bir ekiple birlikte yol almasını gerektirecek zenginlikteki ilklerden birisi olacaktır. Uygulamalardan ve atölye çalışmalarından izlenimim; karmaşık teknikleri olan bir iş olduğu, sanatsal boyutunda ise beceri ve yetkinleşme kadar kurgulama gücünü gerektirdiğidir. Özellikle günümüz insanına sunduğu stilize çalışmalarda (panolar, tablolar, peştemaller, çantalar, şallar, masa örtüleri, Amerikan servisler vb.) beğeni ile sanat dengesinin kurgulanmasıyla bu geleneksel sanat sürdürülebilirliğini koruyacaktır.”cümleleri ile ifade etmektedir.


İnsanlık Tarihi Kadar Eski
İnsanlık tarihiyle özdeşleşmiş Anadolu’nun kadim uygarlıklarının, farklı sanatsal anlayışlarla ve malzemelerle yarattıkları özgün motifler ‘Anadolu Uygarlıkları Sergisi’ ile yeniden yorumlanarak günümüze taşınıyor. Bu anlayışla; Anadolu yazmacılığına yeni bir ruh üfleyen, geleneksel sanatlar eğitimini tamamlamış genç kuşak yazmacılık-baskı sanatçımız Kevser Kartal’ı özgün katkılarından, çalışmalarından dolayı kutluyor; Kore Büyükelçiliği’ne ve Sayın GÖZÜM’e teşekkürlerimizi iletiyoruz.

(1)“Yazmacılık” Kumaş üzerine tahta kalıplarla basılarak veya kumaş üzerine elle çizilerek desenlendirilmiş kumaşların Anadolu’daki adıdır. Renklendirme bakımından Anadolu yazmacılığı ‘karakalem ve elvan yazmalar’ olarak iki grupta toplanmaktadır.
Toplumsal geçmişin zenginliği, bireylerin geleceğe dönük düş gücünü de artırıyor. Kalıpla kumaş üzerine yapılan baskı bütünüyle el işidir. Her parçanın ayrı ayrı boyanması, renklerin fırça ile yerleştirilmesi hiçbir parçanın önceki veya sonrakinin aynısı olmasına izin vermez.




 

2016-05-31
Haber Arşivi
Turizm Haberleri

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL