Güncel

Akademik Turizm Bülteni Temmuz sayısı yayında

Akademik Turizm Bülteni Temmuz sayısı yayında

17.nci yılına giren Akademik Turizm Bülteni’nin Temmuz sayısı yine dolu dolu… İşte Prof. Dr. Nazmi Kozak tarafından hazırlanan bültenden önemli başlıklar…

HABERLER

Üniversitelerin turizm programlarında 152 bin 183 öğrenci öğretim görüyor

Yükseköğretim Kurulu 2015/2016 dönemi yükseköğrenim istatistiklerini yayımladı. Buna göre ülkemizdeki turizm ve ilgili alanlarındaki öğretim elemanı, okul ve öğrenci istatistikleri aşağıdaki gibidir. (Haber: Araş. Gör. Çağdaş AYDIN)

Turizm Fakülteleri: Ülkemizde toplam 34 tane “Turizm Fakültesi“, bu fakültelerde 40 profesör, 72 doçent, 206 yardımcı doçent, 51 öğretim görevlisi, üç okutman, altı uzman, 202 araştırma görevlisinden oluşan toplam 580 öğretim elamanı görev yapıyor.

Turizm ve Otel İşletmeciliği Fakültesi: Ülkemizde bir “Turizm ve Otel İşletmeciliği Fakültesi“ var (Adana Karpaz Üniversitesi). Bu fakültede üç doçent, iki yardımcı doçent, bir öğretim görevlisinden oluşan altı öğretim elemanı görev yapıyor.

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulları: Ülkemizde 18 tane “Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu“ faaliyet gösterirken, bu yüksekokullarda dört profesör, sekiz doçent, 67 yardımcı doçent, 29 öğretim görevlisi, iki okutman, bir uzman, 47 araştırma görevlisi olmak üzere 158 öğretim elemanı görev yapıyor.

Turizm İşletmeciliği Yüksekokulları: Ülkemizde bir “Turizm İşletmeciliği Yüksekokulu“ faaliyet gösteriyor (Gaziantep Üniversitesi’nde). Bu yüksekokulda toplamda dört yardımcı doçentten olmak üzere toplam dört öğretim elemanı görev yapıyor.

Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulları: Ülkemizde dört “Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu“ faaliyet gösterirken, bu yüksekokullarda toplamda yedi profesör, dört doçent, 13 yardımcı doçent, 10 öğretim görevlisi, bir uzman, 10 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 45 öğretim elemanı görev yapıyor.

Turizm ve Otelcilik Yüksekokulları: Ülkemizde yedi “Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu“ faaliyet gösterirken, bu yüksekokullarda toplamda yedi profesör, beş doçent, 20 yardımcı doçent, 26 öğretim görevlisi, ki doktoralı öğretim görevlisi, üç okutman, altı uzman, 20 araştırma görevlisi olmak üzere 89 öğretim elemanı görev yapıyor.

Turizm Meslek Yüksekokulları: Ülkemizde beş “Turizm Meslek Yüksekokulu“ (önlisans) faaliyet gösterirken, bu yüksekokullarda üç yardımcı doçent, 32 öğretim görevlisi, bir okutman, bir uzman olmak üzere toplam 37 öğretim elemanı görev yapıyor.

Turizm ve Otel İşletmeciliği Meslek Yüksekokulları: Ülkemizde bir “Turizm ve Otel İşletmeciliği Meslek Yüksekokulu“ (önlisans ve İnönü Üniversitesi’nde) faaliyet gösterirken, bu yüksekokulda iki yardımcı doçent, yedi öğretim görevlisi olmak üzere toplam dokuz öğretim elemanı görev yapıyor.

Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulları: Ülkemizde beş “Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu“ (önlisans) faaliyet gösterirken, bu yüksekokullarda toplamda beş yardımcı doçent, 31 öğretim görevlisi, iki doktoralı öğretim görevlisi, bir uzman olmak üzere toplam 39 öğretim elemanı görev yapıyor.

Lisans programlarındaki toplam okul ve öğretim elemanı sayıları: Yükseköğretimde yer alan turizm okulları dört yıllık eğitim temelinde değerlendirildiğinde iki farklı isimde 35 tane turizm fakültesi kurulduğunu, dört farklı isimle de 30 tane turizm yüksekokulunun kurulduğunu görmekteyiz. Dört yıllık eğitim veren 65 tane turizm okulunda; 58 profesör, 92 doçent, 312 yardımcı doçent, 119 öğretim görevlisi, 8 okutman, 14 uzman, 279 araştırma görevlisinden oluşan toplam öğretim elamanı sayısı 882’dir.

Önlisans programlardaki toplam okul ve öğretim elemanı sayıları: Turizm okulları iki yıllık eğitim temelinde değerlendirildiğinde üç farklı isimde 11 tane turizm meslek yüksekokullarının olduğu görülmektedir. İki yıllık eğitim veren turizm programlarında; 10 yardımcı doçent, 72 öğretim görevlisi, 1 okutman, 2 uzmandan oluşan toplam öğretim elamanı sayısı 85’tir.

Lisans ve önlisans programlarının sayıları: Dört yıllık ve iki yıllık turizm programları birlikte değerlendirildiğinde turizm okullarında 58 profesör, 92 doçent, 322 yardımcı doçent, 191 öğretim görevlisi, 9 okutman, 16 uzman, 279 araştırma görevlisinden oluşan toplam öğretim elamanı sayısı 967’dir.

Öğrenci sayıları: Turizm bölümlerine 2015-2016 öğretim yılında yeni kayıt yaptıran öğrenci sayısı ön lisans programlarına 18.931, lisans programlarına ise 26.378’dir. Turizm programlarına kayıtlı toplam öğrenci sayısı ise ön lisans programlarında 73.706, lisans programlarında 78.477’dir. İki yıllık ve dört yıllık turizm programlarında kayıtlı olan toplam öğrenci sayısı 152.183’tür.

Bodrum Anatolia Turizm Kongreleri yapıldı

Francis and Taylor firması tarafından yayınlanan Anatolia: An International Journal of Tourism and Hospitality Research dergisi tarafından düzenlenen “8’inci World Conference for Graduate Research in Tourism, Hospitality and Leisure“ ile “4’üncü Interdisciplinary Tourism Research Conference“ bilimsel etkinlikleri 24-29 Mayıs 2016 tarihlerinde Bodrum’da eş zamanlı olarak düzenleniyor. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Metin Kozak ile Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nazmi Kozak’ın eş başkanlıklarını yaptığı kongrelere alanlarında en iyi tez ve bildiri ödülleri verildi. “8th World Conference for Graduate Research Conference in Tourism, Hospitality & Leisure“ toplatısı kapsamında ödüller şöyle dağıldı:

Kaye Chon Özel Ödülü (Kaye Chon Recognition Award): “Social Media Usage among European DMOs“ (Ahmet Uşaklı, Gazi University, Türkiye, Burcu Koç, Gazi University, Türkiye, Sevil Sönmez, University of Central Florida, ABD)

En iyi doktora ödülü (Outstanding PhD Thesis Award): “Conceptualising Three-Layer Cultural System in Mobilities: A Mobile Ethnographic Study of Chinese Outbound Backpackers in Europe“ (Wenjie Cai, University of Surrey, İngiltere)

En iyi bildiri ödülü (Research Paper Award): “Cultural Tourists in the Mediterranean Regions of Spain: Factors Explaining Their Presence and Behavior“ (Andres Artal-Tur, Technical University of Cartagena, İpanya, Marina Villena, Technical University of Cartagena, İspanya, Luisa Alamá, University Jaume I, İspanya)

“4th Interdisciplinary Tourism Research Conference“ toplantısı kapsamında ise verilen ödüller ise şöyle dağıldı:

Josef Macanec Özel Ödülü (Josef Mazanec Recognition Award): “Content and Sentiment Analysis of Travel Barriers to China“ (Svetlana Stepchenkova, University of Florida, ABD, Andrei Kirilenko, University of Florida, ABD, Xiang (Robert) Li, Temple University, ABD)

Anatolia Özel Ödülü (Anatolia Silver Research Paper Award): “Place of Co-creation of Tourism Experiences“, (Flemming Sørensen, Roskilde University, Denimarka, Jens Friis Jensen, Roskilde University, Denmarka

“Turizm ve Barış” konulu karikatür sergisi

Anatolia: Turizm Araştırmacıları Dergisi ile Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) tarafından düzenlenen 7’inci Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nın ilk sergisi 13 Haziran, Pazartesi günü saat 17:00’de, Tepebaşı Belediyesi Prof. Atilla Özer Karikatürlü Ev’de açıldı.

9. Akademik Turizm Eğitimi Arama Konferansı kitabı yayımlandı

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi ile Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’nin işbirliğinde düzenmenen “Turist Rehberliği Eğitimi“ konulu 9. Akademik Turizm Eğitimi Arama Konferansı kitabı yayımlandı.

Balıkesir Üniversitesi lisansüstü turizm programlarına öğrenci alıyor
Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bağlı olarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı kuruldu. 2016-2016 Güz döneminde Gastronomi ve Mutfak Sanatları tezli yüksek lisans programına sekiz öğrenci alınacağı bildirildi. Öte yandan aynı enstitü bünyesindeki kurulan Turizm Rehberliği Anabilim Dalı tezli yüksek lisans programına 2016-2017 Güz döneminde 10 öğrenci alınıyor. Turizm Rehberliği (II.Öğretim tezsiz) yüksek lisans programına Güz döneminde öğrenci alınmayacağı öğrenildi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi turizm alanında lisans ve lisansüstü programlarına öğrenci kabul etmeye başladı

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Turizm Fakültesi 2016-2017 akademik yılında “Turizm İşletmeciliği” lisans programına öğrenci kabulüne başlıyor. Öte yandan aynı üniversitesi bünyesinde, Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak Turizm İşletmeciliği Tezli Yüksek Lisans Programı’na ön kayıtların 27 Haziran – 1 Temmuz 2016 tarihleri arasında online ortamda yapılabiliyor. Aynı üniversiteye bağlı olarak eğitim-öğretim çalışmalarını sürdüren “Sağlık Turizmi İşletmeciliği tezsiz yüksek Lisans Programı” da öğrenci kabul ediyor.

Sanatçı Güngör Danışmend vefat etti
Sanatçı Güngör Danişmend Arıbal, 22 Mayıs 2016 tarihinde vefat etti. Hümanizm alanında doktorası bulunan Arıbal, Rekreasyon Derneği’nde ve 19, Ressamlar Derneği’nde 12 yıl başkanlık görevlerinde bulundu. Arıbal her iki derneğinde onursal başkanlığını yürütüyordu. Rekreasyon Derneği başkanlığı döneminde birçok ulusal ve uluslararası düzeyde sergi açan Arıbal, rekreasyon alanının disiplinlerarası yapısını hep savunmuş ve bu kapsamda Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi ile Dokuz Eylül Üniversitesi, Rekreasyon Bölümü’nün başlatmış olduğu Rekreasyon Araştırmaları Kongre’lerine tam destek vermişti.

Food and Society 2016 International Conference

Food and Society International Conference [Yemek ve Toplum Uluslararası Konferansı]’nın bu yılki temaları ‘Politics of Food’ [Gıda Politikaları] ile ‘Food & Wellness’ [Yemek & Sağlıklı Yaşam] olarak duyurulmuştur.

Yale Food Systems Symposium
Yale Food Systems Symposium [Yale Gıda Sistemleri Sempozyumu]’un bu yılki teması ‘Feeding a Growing World–Perspectives in 2016’ [Büyüyen Bir Dünyayı Beslemek – 2016 Yılından Perspektifler] olarak duyurulmuştur.

TAMAMLANAN TEZ CALIŞMALARI (Bölüm Sorumlusu: Hatice GÜCLÜ)

Açıklama: “Tamamlanan Tez Calişmalari“ ve “Devam Eden Tez Calişmaları“ bölümleri, Kasım 2005 tarihinden itibaren Hatice GÜCLÜ NERGıZ tarafindan hazırlanmaktadır. Tez calışmaları ile ilgili duyurularınızı “hguclu@anadolu.edu.tr“ adresine göndermenizi bekliyoruz. Tamamlanan tez calışmalarının özleri Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’nin izleyen sayısında yayımlanmaktadır.

Bekir EŞİTTİ
İş Değerlerinin İş-Aile-İş Çatışması, İş Tatmini ve İşten Ayrılma Niyetine Etkileri: Konaklama İşletmelerinde Bir Araştırma
Doktora Tezi
Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Danışman: Prof. Dr. Mustafa KOYUNCU
Kabul Tarihi: Haziran 2016

Halil KORKMAZ
Otel İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uygulamalarının Rekabet Avantajına Etkisi
Doktora Tezi
Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Danışman: Doç. Dr. Lütfi ATAY
Kabul Tarihi: Haziran 2016

Serdar SÜNNETÇİOĞLU
Örgütsel Öğrenme ve İnovasyonun Kurumsal Çevrecilik Üzerindeki Etkileri: İstanbul İlindeki Restoranlar Üzerine Bir Araştırm
Doktora Tezi
Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Danışman: Prof. Dr. Mustafa KOYUNCU
Kabul Tarihi: Haziran 2016

Serkan ŞENGÜL
Yöresel Mutfak Tercihindeki Motivasyon Unsurlarının Destinasyonu Tekrar Tercih Etme ve Başkalarına Önerme Üzerine Etkisi
Doktora Tezi
Sakarya: Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Danışman: Doç. Dr. Oğuz TÜRKAY
Kabul Tarihi: Haziran 2016

Buket BULUK
Online Seyahat Acenteleri Aracılığıyla Seyahat Satın Almada Turist Memnuniyeti: İstanbul Örneği
Yüksek Lisans Tezi
Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Danışman: Doç. Dr. Mustafa BOZ
Kabul Tarihi: Haziran 2016

Fulden Nuray GÜRAL
Sakin Şehirlerde Sosyal Değişime İlişkin Algının Demografik Özellikler Çerçevesinde İncelenmesi: Seferihisar Örneği
Yüksek Lisans Tezi
Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimler Enstitüsü
Danışman: Prof. Dr. Yüksel ÖZTÜRK
Kabul Tarihi: Mayıs 2016

Melik Onur GÜZEL
Şehir Turizmine Hizmet Veren Otel İşletmelerinin Yeşil Yıldız Kriterlerini Uygulama Düzeyi:
Gaziantep ve Hatay İllerinde Bir Araştırma
Yüksek Lisans Tezi
Gaziantep: Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Danışman: Doç. Dr. İbrahim GİRİTLİOĞLU
Kabul Tarihi: Nisan 2016

Ayşe ŞARDAĞ
Türkiye’de Coğrafya Alanında Turizm İle İlgili Yapılan Lisansüstü Tezler Üzerine Bir İçerik Analizi Yüksek Lisans Tezi
Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Danışman: Yrd. Doç. Dr. İsmail KERVANKIRAN
Kabul Tarihi: Haziran 201

 

2016-06-24
Haber Arşivi
Turizm Haberleri

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL