Salda Gölünü besleyen derenin üzerine gölet yapan DSİ, şimdi de göl kıyısındaki Kayadibi köyüne bir başka gölet ve taş ocağı yapacak…Yusuf Yavuz
Yusuf Yavuz-turizmhaberleri.com
Türkiye’nin Maldivleri olarak anılan Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü’nün kıyısına ikinci bir gölet daha yapılıyor. Mars’a benzeyen jeolojik yapısıyla dünyadaki iki noktadan biri olan Salda Gölünü besleyen Düden Deresi’nde geçtiğimiz ay inşasına başlanan Salda Göleti’ne yönelik tepkiler sürerken DSİ bu kez de gölün kıyısındaki Kayadibi köyünde yeni bir gölet yapma kararı daha aldı. Böylece bembeyaz kumsalları ve turkuvaz renkli suyuyla Türkiye’nin en önemli doğal miraslarından biri olan Salda Gölünün etrafı yapay göletlerle çevrilecek. Salda Gölü’ne yalnızca 2 km mesafede inşa edilecek olan göletin malzeme ocaklarından birinin ise 1. Derece Doğal SİT Alanı içerisinde kaldığı kaydedildi.
GÖLETİN TAŞ OCAĞI İÇİN SEÇİLEN YER 1 DERECE SİT ALANI ÇIKTI
Taş ocağı açılacak olan araziler, Çevre Düzeni Planında orman alanı, çayır, mera, tarım arazisi ve fundalık alan olarak ayrılmış arazilerden oluşuyor. DSİ’nin ÇED başvurusu üzerine Kayadibi köyünde projelendirilen gölet ve malzeme ocakları için ilgili kurumlardan görüş talep eden Burdur Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verilen yanıtlarda, malzeme ocaklarının Yarışlı ve Salda göllerinin tampon bölgesinde kaldığı tespit edildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün verdiği görüşte ise gölet projesinin ünitelerinden biri olan malzeme ocağının, ‘Salda Gölü 1. Derece Doğal SİT Alanı’ içerisinde kaldığına dikkat çekilerek, konuyla ilgili talebin Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından değerlendirileceği kaydedildi.
MİLLİ PARKLAR ÇEVRESEL AKIŞ BIRAKILMASI ŞARTI KOYDU
Koruma altında bulunan ve sulak alan statüsündeki Salda Gölü’nü etkileyecek olan gölet projeleri için Milli Parklar 6 Bölge Müdürlüğü’nün verdiği görüşte, Salda ve Kayadibi göletleri için tarımsal sulama, içme ve kullanma suyu ve diğer kullanım hakları hariç olmak üzere yılın belirli dönemlerinde ekosistemin devam edebilmesi için çevresel akış bırakılması gerektiğinin altı çizildi.
‘TURİSTLERİN GÖRMEYECEĞİ ŞEKİLDE YAPILSIN’
Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün görüşünde ise söz konusu faaliyetin turizm merkezi olan bölgede yapılacağı belirtilerek, “Söz konusu faaliyetlerin yoldan görülmeyecek, karayolunun ve turizm unsurlarının olumsuz etkilenmeyecek mesafeler içinde yer alması ve maden ruhsatı taleplerinin bu kapsamda değerlendirilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir” ifadelerine yer verildi.
2016-11-16
Haber Arşivi
Turizm Haberleri
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)