Güncel

Seyahat acentalarından yasal home office çağrısına destek büyüyor

Seyahat acentalarından yasal home office çağrısına destek büyüyor

TURGÖN Platformu ve turizmhaberleri.com işbirliğinde gündeme taşınan seyahat acentalarının yasal home office sistemine geçmelerine yönelik taleplere sektörden destek büyüyor. Ozzygroup Travel’ın sahibi Tülay Yılmaztürk, evden çalışmanın sektöre neler kazandıracağını yazdı.

TURİZM SEKTÖRÜNDE EVDEN ÇALIŞMANIN FAYDALARI VE ALTERNATİF DAHA AZ MASRAFLI DİĞER ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

Dünya genelinde içinde Turizm sektörünü de kapsayan üç çalışma şekli bulunmaktadır:

1-Dünya geneline baktığımızda ülkemiz de dahil olmak üzere özellikle büyük şehirlerde birçok acente esnek sözleşmeli plaza ofisler kullanmakta. Bu sayede düşük maliyetlerle sadece ihtiyaç duyduklarında ofisi kullanıyorlar. Bunu kısaca açarsak kiraladığınız bu ofislerde sizin telefonunuza cevap veren, yazışmalarınızı yapan ortak bir sekreter ve istediğinizde de görüşmelerinizi, toplantılarınızı yapacağınız yine o bina içinde toplantı odası tahsis ediliyor. Bu sistem ülkemizde yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu şekilde çalışan acentalar da mevcut.

2-Turizm sektöründe 1618 yasa nedeniyle çalışılmasına izin verilmeyen home office sistemi, global olarak son dönemde popüler bir çalışma sistemi haline gelmiştir. Öyle ki başta ABD olmak üzere Norveç, Güney Afrika, Ürdün, Tunus vb ülkelerde turizm sektöründe de Evden Çalışma formu uzun yıllardır uygulanmaktadır.

3-Ülkemizde  uygulanmamış ancak mutlaka bir ofis içinde hizmet vermek zorunda olan acentalar için de daha  bu kriz ortada yokken geçen sene sektörde bir çok kişinin yakından tanıdığı dostum ve hepimizin meslektaşı olan Cem Polatoğlu’nun Dış Turizm İhtisas Komitesi Başkanlığı’nı benim de Başkan Yardımcılığını yaptığım dönemde uygulanabileceğini düşündüğümüz ve bu konuyu kendi aramızda dile getirdiğimiz yasal şartlara uyan bir ofisin birkaç acenta tarafından ortak kullanılması. Bu çalışma şeklinin de gündeme getirilip home ofis  yasası ile birlikte acilen hayata geçirilmesidir. Şimdi bu yazıyı okuyan meslektaşlarım hemen öyle şey olur mu diye itiraz edecekler. Evet olur mesela İstanbul’u örnek alalım; Taksim ve civarında ve neredeyse her binada birkaç tane acenta hizmet vermektedir. Bu durumda ha aynı binada hizmet vermişsiniz, ha masraflarınızı dörtte bire indirip aynı ofis içinde müşteriye hizmet vermişsiniz, ne farkı var. Hepimizin de çok iyi bildiği gibi müşteri sizden fiyat aldıktan sonra başka acentaya da girip fiyat alıyor.

Home ofis konusuna tekrar dönersek acenteler ile paylaşılmadı ancak geçen sene ihtisas komitesi toplantısında  Birlik avukatının bizimle paylaştığı kısa başlıkların içerisinde home ofis çalışma sistemi  Türsab tarafından Bakanlığa sunulan yeni yasa taslağının içinde vardı. Buradan da yola çıkacak olursak

Evden Çalışma, insanların işlerini evlerinden yapmalarına olanak veren bir çalışma konseptidir. Teknolojik gelişmelerin mesafeleri ortadan kaldırmasıyla (Skype, Facetime, Slack vb.) evden çalışmak artık sürdürülebilir bir yöntem haline geldi. Bu gibi araçlar sayesinde birçok işi ofise hiç uğramadan bile gerçekleştirmek mümkün. Evden çalışanlar, uzaktan çalışma yönetmeliğine tabidir. Uzaktan çalışma yönetmeliği maddeleri uzun olduğu için dilerseniz Türk İş Kanunu 4857(1) 14. Maddesi okuyabilirler.

Evden çalışmanın  işveren için çok basit hesabı:

Uzaktan çalışan sadece 1 kişinin firma sahibine sağlayacağı kazanç birçok maliyetten tasarruf etmesini sağlayacaktır.

Ofis maliyetleri: Yapılan bazı çalışmalar sadece  faturalar, temizlik malzemeleri, yemek, çay, kahve vb. göre yılda yaklaşık 4.000TL X  Kaç Personel Çalıştırıyorsanız =  daha ucuza geldiğini gösteriyor.

Ofis Kira Maliyeti : Bugün büyük şehirlerde en vasat ofisi aylık 1500 Tl’nin altında kiralayamazsınız. Buna da 1500 X 12 = 18.000 Tl + Kira Stopajını ekleyin

Çalışma iş gücü maliyeti: Araştırmalar bir çalışanın haftada ortalama 8 saat işle alakası olmayan eylemlerde bulunduğunu gösteriyor. Ortalama bir çalışanın günün yaklaşık %20’sinde işiyle ilgilenmemesi oldukça büyük bir iş kaybı. Çalışanların sürekli tekrar eden işleri yapması durumunda dikkatlerinin dağılması ve canlarının sıkılması muhtemeldir, bu gibi durumlarda başka işlerle uğraşmaları da. Uzaktan çalışma yönteminde çalışanlar kendilerini daha rahat hissedecekleri için motivasyonlarındaki artış işlerine daha iyi odaklanmalarını sağlayabilir. Canada Life tarafından sunulan bir rapora göre ofis çalışanları ortalama 3,1 gün hastalık izni alırlar. Bu sonuçlar evden çalışanlarla karşılaştırıldığında, onlar da bu ortalama 1,8’dir. Eğer evden Ofis çalışanlarının aksine, onlar bir hastalığa yakalanırsa, rahatsız edici bir ulaşıma katlanmak ve mikroplarını iş arkadaşlarına yayma riski gibi rahatsız edici bir durum ortadan kalkmış olacaktır. Kısacası Üretken bir Evden Çalışma ortamı, çalışanın bir tür kişisel-disiplin geliştirmesini zorunlu kılacaktır bu sayede yeni pazar araştırmaları, yeni kontaklar daha sağlıklı ve işyeri stresi olmadan belirlenebilecektir.

Hepimizin bildiği üzere Türkiye’de ve dünyada Covid 19  hastalığının yayılmasını engellemek için çalışma hayatında düzenlemeler yapıldı. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı açıklamasından sonra 25 kişiyi geçen toplantılar iptal edildi. Turizm acenteleri kapatıldı ancak birçok personel iş takibi için evden çalışmaya devam etti ve hala devam edilmekte. Orta Avrupa merkezli acentelerin gerektiğinde 24 saat içerisinde bütün çalışanlarını evden çalışabilecekleri senaryoları denediği biliniyor. Dünya genelinde son 15 yılda uzaktan çalışan sayısı %140 artış göstermiştir. Geçen yıla kadar uzaktan personel çalıştıran şirketlerin sayısı yüzde 16’ydı. 2025’e kadar bu rakamın %30 seviyelerine çıkması bekleniyor.  Çoğu uzaktan çalışan, ofis ortamında çalışanlara göre daha mutlu olduklarını bildirmektedir. Bunun sebebi uzaktan çalışanların daha iyi bir iş-yaşam dengesi içinde olmalarıdır.

Demek istediğim şudur ki; İçinde bulunduğumuz şartlar göz önüne alındığında turizm sektöründe  %60 işsizlik söz konusudur,  Evden Çalışma formülü ile bu durumun bir kısmını değiştirmek elimizde olacaktır. İçinde bulunduğumuz sürede TÜRSAB üyesi olan ortalama 12 bin turizm acentesi kapalı kaldı, birçoğu personel çıkartmak zorunda kaldı, ofisini kapatanlar bile bulunmakta. Evden çalışma veya mutlaka bir ofis ortamını kullanması gerekiyorsa birkaç acentanın ortak ofis kullanımları ile daha esnek ve verimli çalışma ortamı elde edecek olan turizm acenteleri kaybettikleri maddi ve manevi işlerini – müşterilerini geri kazanabilmek için gerek duydukları tasarrufu elde etmiş olacaklardır. 

Turizm acentelerini Incoming – Ingoing – Outgoing – Mice olarak ayırmadan tüm sektörün içinde bulunduğu zor şartların göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Özetle;

Incoming yapan acenteler – bu acentelere fiilen ofis zaten gerekmemektedir, bütün işler karşı acentelerle internet ortamında yapılmaktadır; otel, araç ve restoran talepleri yine aynı şekilde internet ortamında yazışma ile yapılmakta,

Ingoing yapan acenteler – yurtiçi tur yapan bir çok acente internet siteleri üzerinden tanıtım yapmakta, daimi müşterilerini mail yoluyla bilgilendirmekte ve online olarak satış yapmakta, araç, otel, restoran hizmetlerini mail yoluyla yazılı olarak iletmekte, fiilen bir ofise ihtiyaç duymamaktadır;

Outgoing yapan acenteler – yurt dışı gezi düzenleyen birçok acente internet siteleri üzerinden, sosyal medya aracılığıyla ve mail – telefon yoluyla tanıtım ve satış yapmaktadır. Müşteri ödemeleri banka havalesi veya mail order ile yapmaktadır,

Mice acenteleri – şu anda birçok firma Covid 19 nedeniyle ve ayrıca ekonomik nedenlerle her türlü toplantısını ertelemiş durumda, bu durum bu segmentte hizmet veren acentelerimizin iş hacminin durma noktasına gelmesine neden olmuştur.

 

 

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL