8500 yıllık köklü tarihi olan Ege’nin incisi güzel İzmir’imizin saklı cenneti Buca’da turizm odaklı çok güzel gelişmeler yaşanıyor. Buca’da kültür ve turizmini geliştirmek ve sürdürülebilir turizm yapabilmek adına çok kapsamlı ve uzun soluklu bir turizm kalkınma projesi bir süre önce başlatıldı.
KEMAL ŞENDİKİCİ-İzmir
‘Buca’yı keşfet’ adıyla gerçekleşen projede bir araya gelen ekip Buca’nın tarih kokan yollarında ve ofislerde teorik ve pratik çalışmalarını uzun zamandır aralıksız ve verimli bir şekilde sürdürüyorlar.
BUCAMAR bünyesinde görevli proje sahibi Demet Günoğlu başkanlığında, İZRO üyesi turist rehberi Kemal Şendikici, Buca meclis üyesi Özkan Yorulmaz, Türkolog Büşra Uzun ve Arkeolog Barış Tekin geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek detaylı bir sunum toplantısı gerçekleştirdiler. Toplantıya katılan kamu görevlileri ve STK lara uzun ve kısa vadeli projeler hakkında bilgi verdiler. Soru cevap şeklinde devam eden toplantı Buca halkında büyük memnuniyet yarattı.
Buca , kültürel ve arkeololojik değerleriyle zengin ve kozmopolit kültüre sahip bir ilçe. Buca halkı ve esnafı pandemi sonrası başlaması öngörülen sürdürülebilir kültür ve tarih turizminin maddi ve manevi tüm olanaklarından faydalanmak istiyor.
Bugün British Museum’ da olduğu varsayılan bazı M.Ö 700 yüzyıla ait taş kabartmanın ortaya çıkartıldığı kadim ilçede 40 ‘dan fazla arkeolojik alan bulunduğu da arkeologlar tarafından ifade edilmektedir. Osmanlı dönemine ait camiler, çeşmeler, türbeler ve mezarlıkların bulunduğu beldede ayrıca 19 ve 20 yüzyıldaki Hristiyanlık döneminde yapılan Protestan, Ortodoks ve Katolik mezheplerine ait kiliseler, manastırların bulunması nedeniyle tarihi belde dinlerarası bir köprü görevi de görmektedir.
Bulunduğu coğrafi konum nedeniyle yoğun göçler alan ilçe başta Boşnak, Selanik mübadilleri olmak üzere Osmanlı döneminde burada yaşamış ve kentte mimari, ekonomik ve kültürel açıdan olan olumlu izler bırakmış olan Levantenler , Rumlar ve Ermeniler de Buca tarihinde önemli yere sahiptirler.
Turizmin çok gelişmediği ilçede ne yazık ki uzun yıllarca ihmal edilen kentsel tarihsel ve kültürel birikim ,çarpık kentleşme, betonlaşma nedeniyle bazı tarihi semtler ve eserler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olup hatta bazıları beton istilasına yenilmiş durumdadır.
Turizm çalışma grubu, belediyenin var olan imkanları kullanarak tarihi eserleri korumak ,işlevsel hale getirmek ve bölgeye turizm ve kültür etkinlikleri sayesinde ekonomik ve kültürel refah sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyorlar.
Bu önemli turizm projesinin ana nedeni, Buca’nın doğal, kültürel, tarihi ve coğrafi değerlerinin bütüncül bir perspektif içinde korunması, yeniden keşfedilmesi ve geleceğe taşınması ile bu değerlerin Buca’nın sürdürebilir kalkınma hedeflerini desteklemesi, yerelde ekonomik hareketlliğine ve gelirlerine katkı sağlaması için turizmin ana damarı olarak kullanılması ve kentsel markalaşmada Buca imajının yaratılması için tanınırlığını arttıracak yol haritası oluşturulmasıdır.
Turizm sezonun bütün uzun vadede tüm yıla yayılması ve sürdürülebilinir olması ve turizm ürününün çeşitlendirilmesine bağlı olduğuna inanan turizm çalışma grubu , Buca’nın varolan kültürel ve tarihsel potansiyelerini kullanarak alternatif turizm türleri ortaya çıkarmaya çalışmaktadır.
Turizm çalıştayının bir parçası olarak Buca ilçesini adım adım fotoğraflayarak inceledikten sonra olması gereken tarihi arkeolojik ve kültürel içerikleri doldurmaya çalıştığımız bireysel gezginlere ve turizm acentalarına sunacağımız 10 Buca kent turunun ana başlıkları aşağıdaki gibidir:
1- Buca Kültür Ve Tarih Turu
2- Buca Hristiyanlık Kültürü Mirası Turu
3- Buca Levanten Kültürü turu
4- Buca Boşnak ve Selanik Kültürü Turu
5- Buca Sivil Mimari Örnekleri Turu
6- Buca At Yarışları ve Hara Turu
7- Buca Doğa Ve Yörük Köyleri Yaşam Turu
8- Buca Foto Safari ve Workshop Turu
9- Buca Şarap Ve Üzüm Üretimi Turu
10-Buca Lezzetleri ve Gastronomi Turu
Yukarıda listelediğimiz Buca turlarına en büyük katkı, ilçede varolanın dışında müze sayısının daha da arttırılması olduğuna inanan Buca Belediyesi ve Bucamar yönetimi , bizlerden de gelen önerileri değerlendirerek bir çok şehir müzeleri açmayı planlıyor .
Bu proje çerçevesinde uzun ve kısa vadede açılması planlanan müzeler şunlardır.
Kent Tarihi Müzesi
Kızılçullu Köy Enstitüsü Müzesi
Levanten Müzesi Ve Anı Evi
Buca Atatürk Müzesi
Buca Cezaevi Anısına İnsanlık / Haklar Müzesi
Doğal Taşlar Müzesi
Tarımsal Üretim Ve Köy Gelenekleri Evi
Profesyonel Tur rehberleri eşliğinde, Tursab yetki belgesi , D2 belgeli araçlarla yapılacak olan Buca kültür ve tarihini öne çıkaracağımız araçlı ve araçsız yürüş turlarındaki en önemli tur rotalarımız şunlardır :
Kızılçullu Su Kemerleri, Mustafa Kemal Maskı, İlyas Peygamber Manastırı, Tıngırtepe Mevlana Heykeli, Kız Kulesi, Dokuz Çeşmeler, Rahibeler Evi, Barff Köşkü ( Bayrak Müzesi), Tarihi Buca Ezcanesi, Alfred Mıssır Evi, Hasan Ağa Bahçesi, Baltazzi Köşkü, Dutlu Sokak (Barış Manço Sokağı) , De Jong Köşkü, Tarihi Buca İstasyonu, Gavrili Köşkü, Russo Köşkü, Sponza Evi, Latin Katolik Kilisesi, Muradiye Camiisi, Mübadele Anı Müzesi, Rees Köşkü, Forbes Köşkü, Ortodoks Kilisesi ve Protestan Babtist Kilisesi’dir.
Ayrıca varolan turizm potansiyeli arttırmak amacıyla Buca dahilinde , festivaller, Buca’yı Keşfet mottolu fotoğraf yarışması gibi bir çok kültür ve sanat etkinlikleri düzenlenecektir. Buca’nın Kadim tarihini yansıtan bir Buca gezi rehberi , açık hava sineması, kadın kooperatifi, Balkan yemekleri gastronomi şenliği, kısa film yarışması, yazarlar Buca’da etkinliği, klasik müzik konserleri, antika ve eski eserler pazarı gibi çalışmalarında bu proje ile hayata geçirilmesi planlanmaktadır.
Buca’da sürdürülebilir turizm projesi adı altında yapılan çalışmada ana amaç ,İzmir’in güzel ilçesi Buca’nın kültürel ve turistik potansiyelini arttırmak ve turizm sektöründe olması gereken aşamaya getirmektir. Bu projeyi maddi ve manevi olarak destekleyen Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Bucamar Genel Müdürü , Berk Hızlıateş ve destek veren tüm Buca Halkına çok teşekkür ediyorum.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)