MICE

400 yıllık Osmanlı konağında briketle izinsiz restoran inşaatı!

400 yıllık Osmanlı konağında briketle izinsiz restoran inşaatı!

Burdur’da bulunan 17. Yüzyıldan kalma tarihi Taş Oda’nın avlusunda Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından briket, demir profil ve beton harcıyla ek bina yapılması tepki çekti… Yusuf Yavuz bölge Koruma Kurulundan izinsiz yapılan inşaatı gündeme taşıyarak yetkilileri göreve davet ediyor..

Yusuf Yavuz-turizmhaberleri.com

Burdur’da bulunan koruma altındaki tescilli kültür varlıklarından biri olan 17. Yüzyıldan kalma Taş Oda adlı tarihi yapının avlusunda başlatılan inşaat çalışması tepki çekti. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu tarafından sosyal tesis olarak işletilen geleneksel mimari örneği tarihi yapının dokusuna uygun olmayan demir, briket ve betonla yapılan sundurma inşaatının Bölge Koruma Kurulundan izninin olmadığı ortaya çıktı.

Taş Oda Avlusu

Yapılan inşaat çalışması sırasında Taş Oda’nın avlusuna bitişik binadan bir de kapı açılırken, avlu duvarı briketle yükseltildi. İddiaya göre koruma altındaki yaklaşık 400 yıllık tarihi konağın avlusunda inşa edilen açılır kapanır camlı ünite, MAKÜ tarafından restoran, kafeterya ve benzeri amaçlar için kullanılacak.

Burdur’daki tarihi Taş Oda konağı 17. yüzyıldan kalma bir Osmanlı dönemi yapısı

Burdur kent merkezinde yer alan tarihi konaklar, Osmanlı dönemi geleneksel Türk evlerinin özelliklerini taşıyor. Baki Bey Evi, Mısırlılar Evi, Piribaşlar ve Çelikbaşlar evleri günümüze ulaşan tarihi evler arasında. Pazar Mahallesinde 348/30 parselde yer alan Taş Oda ise 17. Yüzyıldan günümüze ulaşan tarihi evlerden biri. Taş, ahşap ve kerpiç malzemenin uyumlu birlikteliği ile inşa edilen Taş Oda, 1978 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyona alınmış, 1988’de tamamlanan restorasyon projesinin ardından korunarak  kültürel amaçlara yönelik kullanılması için 2013 yılında Burdur Valiliği tarafından Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ne devredildi.

Burdur’daki tarihi yapılardan biri olan taş odanın bahçe duvarı sökülerek briketle yükseltildi

ÜNİVERSİTE TARİHİ KONAĞIN AVLUSUNDA İNŞAAT BAŞLATTI

Yaklaşık bin metrekarelik alanı bulunan iki katlı tarihi yapının üst katı etnografya müzesi niteliğinde ziyarete açılırken alt katı ve avlusu ise MAKÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tarafından kahvaltı salonu ve kafeterya olarak kullanılıyor. Ancak Taş Oda’nın avlusunda ve bahçe duvarlarında başlatılan inşaat çalışması ile tarihi yapıya yeni bir tesis ekleniyor. Edinilen bilgiye göre Taş Oda’nın avlusuna bitişik olan bina MAKÜ tarafından kiralanarak tarihi evin avlusuna bakan duvarında bir kapı açıldı. Duvarları briket ile yükseltilen tarihi evin avlusunda ise kiralanan bina ile paralel hizmet verecek şekilde üzeri kiremitle yan cepheleri ise açılır kapanır cam ile kapatılan yeni bir mekân inşa ediliyor.

Taş odanın avlu duvarına bitişik binadan kapı açıldı

KORUMA BÖLGE KURULUNA SUNULMUŞ BİR PROJE VE İZİN YOK

Restoran, kafeterya ve benzeri amaçla hizmet vereceği iddia edilen yeni inşaat alanıyla ilgili Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunulmuş bir projesi ve izninin olmadığı ortaya çıktı. Aynı yapıda 2016 yılında da basit onarım adı altında çeşitli müdahaleler yapılmış, konuyla ilgili açılan 2016/1390 kayıt numaralı adli soruşturmanın ardından ise kovuşturmaya gerek olmadığına dair karar çıkmıştı.

Tarihi binanın avlusunu çevreleyen ahşap saçaklar yıkılarak demir profilden yeni bir mekan için çatı oluşturuldu

İLGİLİ FAKÜLTE YETKİLİSİ: ‘BİLGİMİZ YOK’

Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan bir ilgili, tarihi konakta yapılan yeni mekânın yemek salonu, restoran, kafeterya ve çeşitli etkinlikler için kullanılmasının amaçlandığını dile getirdi. Yapılan uygulamanın koruma bölge kuruluna sunulup onaylanmış bir projesinin olup olmadığı yönündeki sorumuza ise bu konuda bir bilgisinin olmadığı yanıtını verdi.

TARİHİ KONAK KINALI AŞİRETİNDEN EMİN BEY TARAFINDAN YAPTIRILDI

İki katlı tarihi binanın Kınalı Aşiretinden Emin Bey tarafından yaptırıldığı belirtiliyor. Ahşap ve taş işçiliği ile dikkat çeken tarihi konakta göz alıcı kalem işi ve varaklı süslemeler bulunuyor. Başoda adı verilen, görkemli süslemelerin yer aldığı konakta sofaya açılan toplam 5 oda bulunuyor.

Taş odanın avlusunun eski hali
Tarihi konakta süsleme detayı

 

Tarihi konakta tavan süslemesi detayı

 

 

 

 

Taş odanın avlusuna bitişik bina ile tarihi yapının birleştirileceği öne sürüldü
Taş oda avlusunun önceki hali

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL