Sanatın insanların çıkış noktası, umudu, kendini ifadesi etmesi, insan olmanın en önemli özelliklerinden biri olduğunu vurgulayan ENAT Türkiye Temsilcisi A.Nejat Şardağı; yerel yönetimlerin daha fazla sanat, daha fazla kültürel çalışmayla ulusal ve uluslararası alanda nasıl önemli farkındalıklar yaratabileceklerine geçmişten günümüze verdiği çarpıcı örneklerle dikkat çekiyor.
A NEJAT ŞARDAĞI-İzmir
ENAT Türkiye Temsilcisi
KÜLTÜR – SANAT – TURİZM ve FARKINDALIK
MÖ 44 bin yılına tarihlenmiş Endonezya- Sulawesi Adası’ndaki mağara resmi, dünyanın en eski figüratif sanat eseri olarak kabul edilir.
Ülkemizde ise Kahramanmaraş’ın Döngel mahallesindeki Direkli Mağarası’nda bulunan resimlerin paleolitik döneme (eski taş çağı) ait olduğu hesaplanmaktadır.
Ancak, daha da önemlisi MÖ 16000-12000 yıllarına tarihlenen pişmiş topraktan yapılmış bilinen en eski ana tanrıça heykeli “Direkli Hatun’un” keşfidir.

İnsanoğlunun kültürünü yansıttığı veya kendini ifade ettiği ilk sanatın resim, resmin 3 boyutlu halinin ise heykel olduğunu düşünüyorum.
Dünyaca tanınmış İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde birbirinden önemli bir milyon civarında arkeolojik eser bulunmaktadır.
Lugal-Dali, Mari valisi Puzur İstar,İskender, Hermafrodit, Afrodiaslı kadın,Kithara çalan Apollon, nehir tanrısı Okeanas, denizler tanrısı Byblos, Orpheus heykelleri ve daha niceleri… En tanınmışlardan biri freskleri ile ünlü İskender Lahdi’dir. Tarihçesi ve rölyeflerini açıklamaya sayfalar yetmez. Ancak eminim ki İskender kebabını tanıyan ve tarif edebilecek sayısı lahdi görenlerle kıyaslanamayacak kadar çoktur.
İstanbul’la ilgili birkaç rakam vermek istiyorum: Yerleşik 16 milyon nüfusunun yanında, yıllık ortalama yerli 10 milyon ve 12 milyon yabancı ziyaretçisi olan bu şehrimizdeki dünyanın önemli arkeoloji müzelerinden biri olan İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin ziyaretçi sayısı yılda 500 bini bulmuyor.
Müze giriş ücretinin yüksekliği savına karşı, 65 yaş üstü 1 milyon, 06- 18 yaş grubu 1 milyon, 116 bin öğretmen başta olmak üzere gazi-engelliler ve aileleri, şehir aileleri gibi 20 ayrı grubun müze ziyaretleri için ücret ödemediğini, yaklaşık 2 milyona varan üniversite öğrencilerinin de % 50 indirimli müzekart’tan faydalanabileceğini hatırlatırım.

ÇAĞRI
Yukarıdaki ilk fotoğraf heykel sanatı ile farkındalık hedeflemekte, ikinci fotoğraf ise bir fotomontaj ile aynı amaca yönelik çalışmadır…

Dünyada hiçbir devletin sınırları içinde ülkemizdeki kadar uygarlık yaşamamıştır. Her birinin bize bıraktığı kültürel miras ürünleri (yazılı, sözlü ve sanat eserleri) gerçek bir dünya mirasıdır.
Bu nedenle de heykel sanatının ilk örneği sayılan Direkli Hatun fotoğrafını üçüncü olarak seçtim.
Her iki farkındalık çalışması beni ilk bakışta heyecanlandırdı ama daha sonra tek yönlü olduğu, bende daha çok engelli olmayanlara mesaj verdiği duygusu uyandırdı.
Her iki yönlü mesaj vermesi açısından ülkemizde çok başarılı olmuş hatta dünya çapında nam salmış gururumuz olan engelli ozan-doktor-akademisyenlerin heykellerinin yapılmasının engelli bireylerimize de motivasyon sağlayacağını düşündüm. Kendilerinden veya ailelerinden izin almadığım için burada isimlerini yazmıyorum.
İstanbul’un muazzam bir alana yayıldığı bu nedenle arkeoloji müzesi ziyaret oranının düşük kaldığını varsayarak müzelerimizdeki heykellerin dokunulabilir replikaları, ziyaretçilere hoş geldin demek için havaalanı – otogar – tren garı ve limanlarda olduğu kadar vapur iskelesi – otobüs durağı – metro istasyonlarında sanat eserleri ve kültür hazinelerimizi, şehirlerimizin sakinleri ile de buluşturabiliriz.
Bu düşünceme katıldığını belirten, kendisi ile söyleşide bulunduğum, pek çok önemli esere imza atmış değerli sanatçı heykeltıraş sayın Ekin Erman ayrıca önerime “Belediyelerimizin kültür ve sanata ilgisinin somut göstergesi olarak bünyede yer alacak heykel sanatçılarının şehrin yoğun alanlarında zaman zaman kuracakları atölyelerle toplumun izleyici olmasının yanında katılımcı olmasını da sağlayacaktır” diyerek bu konudaki görüşünü ifade etmiştir.
Daha fazla sanat, daha fazla kültürel çalışma; hepimiz için…
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)