Türkiye’nin Turizm Sektöründe Deneyimli ve Başarılı Yöneticilerinden
Z Group Hotels Genel Koordinatörü Feridun Ergün,
Ramada Resort Side, Side Town Hotel, Ölüdeniz Resort, Nikholas Park ve Sahra Su Hotel olmak üzere,
5 otelin Genel Koordinatörlüğünü yapıyor.
Z Group Hotels Genel Koordinatörü Feridun Ergün ile otel işletmeciliğindeki çalışmaları, 30 yılı aşan deneyimleri, dijitalleşme, pandemi dönemindeki işletme stratejileri ve sürdürülebilir turizm olmak üzere bir çok konuda konuştuk.
Röportaj: Nilüfer Yücedağ
Kendinizden ve sektördeki deneyimlerinizden bahseder misiniz?
Uludağ Üniversitesi Balıkesir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O. mezunuyum. 32 yıldır Turizm ve Otelcilik yapıyorum. Çeşitli otellerde departman yöneticiliği, genel müdürlük ve koordinatörlük, tur operatörleri ve acentelerde genel müdürlük görevlerinde bulundum. Bunlardan bazıları Bodrum TMT Tatil köyü, Mares Marmaris, Ersan Tatil Köyü, Mir Grup Otel, Lyra Resort Anex Tur Genel Müdürlüğü, Detur Rusya, Antalya Ramada Otelleri Koordinatörlüğü, kısacası 32 yıldır turizm sektöründe derin tecrübem var.
Ayrıca mezunu olduğum okulun mezunlar derneği başkanıyım.
Yönettiğiniz oteller hakkında bilgi verir misiniz? Misafir profiliniz ve otellerinizin en çok hitap ettiği turizm türü hangileri?
Şu anda 5 oteli yönetiyorum. İkisi Side’de Ramada Resort Side ve Side Town hotel, 3 otel de Fethiye’de, Ölüdeniz Beach Resort, Sahra Su Hotel ve Nicholas Park Hotel.
Fethiye’deki oteller İngiliz ağırlıklı, Side’deki oteller de Rus ve Türk ağırlıklı.
Hotellerin hepsi sezonluk açılan sayfiye oteli, yaz tatili müşterisine hitap eden oteller. Spa merkezleri var ancak toplantı hizmetleri vermiyoruz.
Otel Yöneticiliği pandemi döneminde biraz evrildi. Görev tanımlarınıza pandemi sebebi ile neredeyse bir günde sağlık, hijyen ve dijitalleşme ilgili öncelikler dahil oldu. Bunlardan bahseder misiniz? Otellerin organizasyon şemasında oluşabilecek yeni görev tanımları neler olabilir?
Pandemi herkes için yeni ve zor bir süreçti, ancak dünyada her şeye en çok çabuk adapte olabilen Türk turizmciler olarak bu operasyona da çabuk adapte olduk. Zaten otellerimizin hijyen kuralları oldukça detaylı ve titizdi. Buna ilave olarak maske, yemekleri bizim servis etmemiz, pandemi odası, ateş ölçme vs.. gibi ek kurallar geldi. Bunlar bizden çok müşteri için çok büyük sıkıntılar yarattı. Bizlere de ekstra maliyetler getirdi. Otellerde kalite ve halkla ilişkiler departmanının önemi arttı, gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğu getirildi, organizasyon şemasında bir değişiklik yaratmadı.
Otellerinizin Sürdürülebilir Turizme katkılarından bahseder misiniz?
Oteller genel olarak çevreye uyumlu çalışmak zorundalar. Bu konuda kurallar çok sıkı. Anlaşmalı çevre mühendisliği, anlaşmalı katı atık firmaları ayrıştırma atık yağ anlaşması, trafo bakım anlaşması gibi tüm detaylara uymazsanız cezaları çok ağır ve sürekli olarak atıklardan analiz yaptırmak zorundasınız. Devletin, otellerin üzerinde olması gerekenden daha fazla baskı var, bu bir anlamda çevre duyarlılığını da zorunlu getiriyor. Tasarrufla ilgili de son maliyetlerden sonra otellerde yeşil enerji sertifikasına yönelik bir çok çalışma var. Ancak destinasyonlardaki çevre düzenlemeleri, çevre kirliliği, sokaktaki çöpler, sürekli kaldırım ve yol çalışmaları, oteller dışındaki kontrolsüz derme çatma satış dükkanları, tüm bunlara maalesef müdahale edemiyoruz. Oteller içindeki standartla otel dışındaki sokak standartları arasında çok büyük fark var.
3. yaş için hizmetler ve engelsiz turizm konularında hizmetlerinizi öğrenebilir miyiz?
Her otelde engeliler için özel oda ve düzenleme yapmak zorundasınız ve bu konuda otellerimiz çok ileride. Ancak sokaklar yukarıda bahsettiğim gibi bu konuda çok geride maalesef. 3. Yaş turizmi için ülkemiz bir cennet hem ucuz hem de mükemmel doğa ve mevsim şartları var. Ancak son 3 yıldır hem politik gelişmeler hem pandemi son olarak da savaş 3. Yaş turizmi nerede ise sıfırlanmak üzere.
Hizmetlerde yenilik, dijital uygulamalar gibi teknik ve hizmet inovasyonlarından bahseder misiniz? Bu yenilikler pandemi dönemine katkı sağladı mı?
Dijital uygulamalar artık o kadar çok gelişti ki bilgiyi müşteriye ulaştırmak, müşterinin de bilgiye ulaşması çok kolaylaştı. Otele gelmeden otel ile ilgili hizmetlerin detaylarını alabilecekleri uygulamalar var. Otelde de sorunlarını anında iletebilecekleri whatsapp hatları, tel uygulamaları, mevcut. Oteldeki memnuniyetsizlikler dijital ortama hemen yansıyor ve yeni rezervasyon yapacaklar bunlara rahat bir şekilde erişebiliyor, dolayısı ile oteller bu konuda daha dikkatliler.
Pandemi sonrası rezervasyonlarda kısa süreli veya son dakika rezervasyonu konularında bir değişiklik, artış oldu mu?
Pandemi sonrası yani bu 3. yıla girerken rezervasyonlar mükemmel gidiyordu ancak ne yazık ki bu savaşla her şey berbat oldu, bizi pandemiden daha zor bir süreç bekliyor maalesef. Savaş koşullarındaki turizmin ne olacağı başlı başına bir röportaj konusu, çok parametreleri ve detayları var.
Pandemi döneminde uyguladığınız stratejilerden biraz bahseder misiniz? Çalışanların motivasyonu konusunda nasıl bir yol izlediniz? Hijyen konusunda otellerde aldığınız tedbirler nelerdir?
Pandemi döneminin 1. yarısında herkes gibi biz de şaşkındık ama ortama çabuk ayak uydurduk. Türk turizmcisinin en büyük ve özellikli yanıdır bu çabuk adapte olmak. Ancak azalan talep karşısında yapabilecekleriniz sınırlı idi. Personeli elimizden geldiğince motive etmeye çalıştık devlet katkısının üstüne bir o kadar da biz katkılar yaptık. Zaten işten çıkartmalar yasaktı, bizim de böyle bir niyetimiz olmadı, personeli koruduk. Hijyen konusunda yukarıda bahsettiğim gibi zaten gıda güvenliği uygulaması otellerde zorunlu, Tarım Bakanlığı tarafından denetleniyorsunuz. İlave Güvenli Turizm Sertifikası ile maske mesafe havalandırma, ateş ölçümü, HES kodu, açık büfe hizmetinin otel çalışanı tarafında verilmesi, Karantina Odası ayrılması, personelle müşteri arasına konulan sperlikler, şenzlogların aralıkları, oturma mesafelerinin aralıkları gibi uygulamalarla daha da güvenli hale getirildi.
2022 yılı için turizmde öngörülerinizi öğrenebilir miyiz? Pandemi sonrasında Türkiye’de turizmin güçlü ve zayıf yönleri nelerdir?
2022 çok iyi olacakken yukarıda bahsettiğim gibi savaş dolayısı ile tamamen farklı bir boyuta evrildi. Dünya olarak bizi neyin beklediğini bilemiyorum. Tünelin ucunda bir ışık görmüştük ama bu ışığın karşıdan gelen başka bir trenin ışığı galiba demeye başladık.
Turizmin güçlü ve zayıf yönlerinden bahsedersek;
Zayıf yönümüz otel dışındaki fiziksel çevredeki zayıflığımız ve politik durum.
Güçlü yönümüz gelişmeye karşı çok hızlı pozisyon alabilecek esnek yapıda ve hızlı karar verebilen yöneticilerimizin olması.
Genel Koordinatörlüğe kadar otel işletmeciliğinde aldığınız görevler ve sorumluluklar hangileri? Turizm eğitimi almakta olan ve otel işletmeciliğinde çalışmayı planlayan öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?
Ben turizme 89 yılında valiz taşıyarak yani belboy olarak başladım, sonra resepsiyon görevlisi, rezervasyon görevlisi, ön büro şefi, ön büro müdürü, satış müdürü, operasyon müdürü, genel müdür yardımcısı, genel müdür ve genel koordinatör görevlerinde bulundum.
Otelde resepsiyonda çalışırken kendi isteğim ile mutfakta ve kat hizmetlerinde de çalışarak otelcilik operasyonu pazarlaması ve finansmanı ile ilgili her şeyi öğrendim. Turizm çok büyük bir özveri gerektiren sektördür. Yabancı diliniz de iyi olması gerekir, bugünkü gençliğin maalesef her şeyi her konumu çok kolay elde etmek gibi bir arzusu var, bu da turizmdeki kariyer planı ile çelişiyor
“Dünyanın en büyük tur operatörleri ve otellerinin başında hep Türkler var.
Uçak dolmadan evine gitmeyecek tek çalışan, dünya üzerinde Türkiye’de var.”
Röportaja eklemek istediğiniz konular var mı?
Her şeye rağmen ülkemiz için turizm olmazsa olmazdır. Dünyanın en iyi turizmcileri bizim ülkemizde yetişiyor. Çünkü turizm her an her koşula her şarta göre değişebilen dinamik bir yapı. Bizim karakterimizde bu yapıya ayak uydurabilecek esnekliğe sahip. Ülke olarak dünyaya hükmedebileceğimiz tek sektör turizmdir, zaten dünyanın en büyük tur operatörleri ve otellerinin başında hep Türkler var.
Uçak dolmadan evine gitmeyecek tek çalışan dünya üzerinde Türkiye’de var.
Bu sebeple tüm dünya turizminde söz sahibi olabiliriz.
Z Grup hakkında bilgi verir misiniz?
Z Grup Hotel bir Alman incoming acentasının otelcilik yatırımıdır. Bende küçük hissedarı olarak bu otelcilik grubunu yönetiyorum.
Şu anki otellerimiz;
Ramada Resort Side www.ramadaresortside.com
Side Town Hotel www.sidetownhotel.com
Ölüdeniz Beach Resort www.oludenizbeachresort.com
Nicholas Park hotel http://www.nicholasparkhotel.com/
Sahra Su hotel http://www.sahrasuhotel.com/
Turizmi bukadar kısa öz ozetlene bilirdi azına emeğine saglik