Almanya’da GAZ,
Yunanistan’da UN,
İspanya’da AYÇİÇEK YAĞI
Ukrayna’daki savaş küresel arz sıkışıklığını artırırken Avrupa ülkeleri karneye yönelik adımlar atıyor.
Sonuç olarak buğdaydan petrole kadar her şeyin fiyatları yükseldi ve Almanya ile İspanya gibi ülkelerde yüksek enflasyon oranlarına yol açtı. Avrupa’daki arz sıkışıklığı şu anda o kadar kötü ki, bazı mağazalar zaten tedarikleri sınırlandırırken, bu durum hükümetlerin karne için zemin hazırlamaya başlamasına neden oluyor.
Alman hükümeti, Rus enerjisine yıllardır olan bağımlılığından kurtulmaya çalışırken, bu hafta doğal gaz arzını paylaştırmaya yönelik ilk resmi adımları attı.
İspanya ve Yunanistan’da ise süpermarketler un, süt ve ayçiçek yağı gibi gıdaları karneye ayırıyor.
Almanya Doğal gaz
Almanya, Rusya ile gaz akışı konusunda olası bir hesaplaşmadan korkarak, çarşamba günü doğal gaz arzını korumak için üç aşamalı acil durum planındaki ilk kolu çekti.
Hareket, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçen hafta Rus rublesi cinsinden doğal gaz ödemeleri talep etmesinden sonra geldi. Rusya, Şubat ayında savaşın başlamasından sonra ülkenin Rus bağımlılığından uzaklaşma girişimlerine rağmen, Almanya’nın en büyük gaz tedarikçisi olmaya devam ediyor. Şansölye Yardımcısı Robert Habeck Çarşamba.günü gazetecilere verdiği demeçte; Rusya’nın şu anda Almanya’nın doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını karşıladığını söyledi.
Mevcut tayınlamanın büyük ölçüde önleyici bir önlem olduğunu ve şu anda doğal gaz arzında ciddi bir kayıp tehlikesi olmadığını da sözlerine ekledi.
Habeck: “Diğer aşamalara Uyarı ve Acil Durum adı verilir ve yalnızca Son Acil Durum aşamasıyla birlikte devlet müdahale eder ve gaz akışını düzenler” dedi. “Henüz orada değiliz ve olmak da istemiyoruz.”
Ancak Deutsche Bank analisti Eric Heymann Çarşamba günü müşterilerine ilettiği bir notta, karneye ayırmanın ilk aşamasının bile “belirlenmiş bireysel büyük tüketicilerin” hedeflenen “kapanmalarına” yol açabileceğini yazdı.
Heymann, Almanya’nın acil durum planının üçüncü aşamasında gaz akışını düzenlemek zorunda kalması halinde, bunun enerji fiyatlarının daha da yükselmesine, iş ve gelir kayıplarına ve tüketicilerin genel ekonomik talebinde düşüşe neden olabileceğini de sözlerine ekledi.
Alman Kimya Endüstrisi Derneği başkanı Christian Kullmann çarşamba günü yaptığı açıklamada, doğal gazın karneye bağlanması halinde kimyasal üretim tesislerinin de haftalarca hatta aylarca kapanmak zorunda kalacağını ve bunun “neredeyse tüm endüstrilerde büyük bir domino etkisi” yaratacağını söyledi.
Yunanistan Un
Dört Yunan süpermarket zinciri (AB, Sklavenitis, Kritikos ve My Market), Ukrayna’daki savaşın ülkede arz sıkıntısına yol açmasının ardından un ve ayçiçek yağı da dahil olmak üzere kritik gıda ürünlerini tayınlamaya başladı. Ancak, Almanya’da olduğu gibi, mevcut karne şu anda yalnızca önleyici bir önlemdir.
AB süpermarket zincirinden bir yetkili geçen hafta Reuters’e verdiği demeçte: “Müşterilerimiz Ukrayna’daki savaştan endişe duyduğundan, bu ürünlerdeki üst sınırın nedeni yalnızca ihtiyati tedbirdir. Gelecekte de müşterilerimizin ihtiyaçlarına hizmet edebileceğimizden emin olmak istiyoruz.” dedi.
Yunanistan Kalkınma Bakanı Adonis Georgiadis Ant1 TV’ye verdiği demeçte, stok için mağazalara akın edilmesiyle bazı ürünlere olan talebin son haftalarda yaklaşık %200 arttığını söyledi.
Georgiadis: “Un ve ayçiçek yağı, enerji dışında, savaşın her şeyden daha fazla etkilediği iki üründür. Avrupa genelinde zaten kıtlık var.”
Rusya ve Ukrayna, Yunanistan’ın toplam buğday ithalatının yaklaşık %30’unu temsil ediyor ve bu ülkeler, dünya ayçiçek yağı ihracatının %76’sını üretiyor.
Georgiadis geçen hafta Yunanistan parlamentosuna; ülkenin, rafları önümüzdeki aylarda doldurmaya yetecek kadar yiyeceğe sahip olduğunu, ancak fiyatları yapay olarak halihazırda olduğundan daha fazla yükseltmek için kullanılan “sahte bir kıtlığı” önlemek için mağazalarla birlikte çalıştıklarını söyledi.
İspanya Ayçiçek yağı
Ayçiçek yağı, yumurta, süt ve diğer süt ürünleri gibi ürünlerde ara sıra yaşanan kıtlık, Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana İspanya’yı da vurdu. Mercadona ve Makro gibi büyük süpermarketler de bu ayın başlarında ayçiçek yağını satışını sınırlamaya başladı.
Çarşamba günü yayınlanan Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre, artık mağazalara “bir müşterinin satın alabileceği mal sayısını” geçici olarak sınırlamasına izin verilecek.
Madrid merkezli Ekonomi Danışmanlık Şirketi AFI’ye göre Ukrayna, ülkenin mısırının %30’unu ve ayçiçek yağının %60’ını sağlayarak İspanya’nın en önemli ticaret ortaklarından biri konumunda bulunuyor.
Geçici karneye ilişkin haberler, bir kamyon şoförünün daha iyi çalışma koşulları ve daha yüksek ücret için grev yapması nedeniyle İspanyol tedarik zincirlerinde haftalarca süren kesintinin ardından geldi. Birçok şirket, işlerini sürdürülemez hale getiren Ukrayna’daki savaşın da yol açtığı dizel fiyat artışlarını karşılayamadıkları için kapandı. Mandıra Çiftçileri ve Sanayi Derneği INLAC, son birkaç hafta içinde süt üretimini durdurdu, ancak dernek Çarşamba günü, tedariklerin önümüzdeki birkaç gün içinde normale döneceğini umduklarını söyledi. (Fortune)
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)