YENİ RAPOR: ARTAN GIDA TALEBİ 470 MİLYON DEKAR ALANIN KAYBINA YOL AÇABİLİR
27 Nisanda yayınlanan United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD); Global Land Outlook 2, BM raporuna göre, küresel arazi bozulmasını tersine çevirmek üç büyük sorunu hafifletebilir: İklim değişikliğinin etkileri, Biyolojik çeşitlilik kaybı ve Gıda güvencesizliği.
Rapor, insanlığın bu durumu koruyup eski haline getirememesi durumunda 2050 yılına kadar neler olabileceğine dair endişe verici bir tablo çiziyor.
Rapordan çarpıcı başlıklar:
》 Artan tarım ve biyoenerji talepleri 1,6 milyar hektarlık bir arazi alanını bozmaya devam edecek.
》Artan gıda talebi, başta Sahra altı Afrika ve Latin Amerika’da olmak üzere 470 milyon hektarlık ek bir doğal alanın kaybına yol açabilir.
》Doğal, çiftlik, otlak ve mera arazilerinin üretkenliği en az %12 oranında azalacak ve en çok Sahra altı Afrika etkilenecek.
》Önümüzdeki 35 yıl içinde 69 gigaton daha fazla karbon salınacak. (Topraktan, turbalıklardan ve bitki örtüsünden karbon salınımı, yıllık karbon emisyonlarının yaklaşık %17’sine katkıda bulunur.)
Buna karşılık, rapor, ülkelerin önümüzdeki on yıllarda 5 milyar hektarlık araziyi eski haline getirmeleri halinde önemli faydaların sağlanacağını ortaya koyuyor.
Bu faydalar:
》Orta Doğu, Afrika ve Latin Amerika’daki gelişmekte olan ülkelerde mahsul verimi %5 ila %10 artacak.
》Restore edilen arazi, 35 yılda 17 gigaton daha fazla karbon depolayacak.
》Biyoçeşitlilik kaybı konusunda; beklenen yok oluşların %11’i önlenerek biyoçeşitliliğin azalması yavaşlayacak.
》Küresel doğal alanların kaybı yavaşlayacak. (Latin Amerika’da doğal alanlar %3 artabilir.)
(science.org)
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)