Türkiye, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM) 2014’ten 2020’ye kadar reddedilen Schengen vizelerinin sayısında önemli bir artışa ilişkin temyiz başvurusunda bulundu.
Rapora göre, Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine yaptığı vize başvurularının yüzde dördü 2014 yılında reddedildi ve bu sayı 2020’de yüzde 12,7’ye yükseldi – ki bu yüzde 200’ün üzerinde bir artışı temsil ediyor.
Söz konusu raporda, AB ülkelerinin çok fazla gereksiz belge istediği, vize başvuru ücretlerinin çok yüksek olduğu ve doğrudan başvuru sürecini zora soktukları iddia edilerek şu ifadelere yer veriliyor : “Bazı uygulamalarda Schengen Bölgesi’ndeki devletlerin topraklarına erişimi engellediği gözlemlendi. Schengen Bölgesindeki Devletlerin Schengen Bilgi Sistemini ortak bir standartta kullanması gerekir.”
Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) Ziya Altunyaldız’ın sunduğu raporda, “sistemdeki bilgilerin kullanılmasının insan haklarını, özel ve aile hayatı hakkını ve seyahat hakkını ihlal etmemesi gerekiyor.” denildi.
Schengen vizesi ücretleri ülkeye bağlı olarak aracı hizmet bedeli hariç 60 € ile 90 € arasında değişmekte ve bu ücret dışında, AB ülkeleri, Schengen vizesine başvurmak için banka hesap bilgileri, gelir belgesi, seyahat sigortası poliçesi, uçak bileti, konaklama kanıtı ve başvuru sahibi ise sponsorluk için diğer kanıtlar gibi çeşitli belgeler talep ediyor.
Türk vatandaşları vize redlerine öfkeli
Geçtiğimiz günlerde Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İskandinav ülkesinin pasaport çıkartma sıkıntısıyla karşı karşıya kalması nedeniyle Norveç vatandaşlarının yalnızca kimlik ibraz ederek ülkeye seyahat edebileceğini duyurdu.
Bu eylem, yorum bölümünde tartışmaları ateşledi ve birçok kişi Türkiye ile Norveç’in vize politikaları arasındaki açık dengesizliği vurguladı.
Bir Twitter kullanıcısı , “Türk vatandaşları ailelerinin yedi neslini vize için belgelemek zorunda” dedi.
Schengen vize istatistiklerine göre , Türkiye ulusal vize başvurularının reddedilme oranı, 2020’de kaydedilen yüzde 13,78 ve 2018’de yüzde 10,45’ten 2021’de yüzde 19,02’ye ulaştı.
Redler son beş yılda Türk vatandaşlarına 26 milyon Euro’ya mal olurken, AB’ye seyahat edenler aynı zamanda 315 milyon Euro’dan fazla para harcadı.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)