Değerli meslektaşlarım,
Bugün 1618 sayılı yasamız da yer almayan, ancak devletimizin resmi açıklamalarında bir şekilde yer bulan TUR OPERATÖRÜ ifadesi benim için nedir? ve bizim için ne ifade etmeli? kısaca bundan bahsetmek istiyorum.
TUR OPERATÖRÜ ifadesi 1618 sayılı yasamızda yer almamakla beraber “Kısa Çalışma Ödeneklerinden kimlerin yararlanacağını açıklayan” vb. vs. metinlerde yer almıştır.
Bizim gözümüzde olması gereken :
TUR OPERATÖRÜ
– Düzenlediği turları etkinlikleri, hizmetleri tüketiciye doğrudan satmamalı’dır.
– Tüm ürünlerini sadece seyahat Acentalarının vasıtası ile satmak zorunda olmalıdır.
– TUR OPERATÖRÜ, Bölgesel ve Ulusal olarak kategori edilebilir ve buna göre belgelendirilebilir olmalıdır. Anlaşmaları, teminatları ve her şehirde temsile edeceği anlaşmalı Seyahat Acentaları ve Alt Acenta sayısı ile kategorize edilip değerlendirmeye tabii tutulmalıdır.
– TUR OPERATÖRÜ, kendi markası ile Seyahat Acentası kurmamalı ancak farklı isim, ünvan ve markalar olmak şartıyla, aynı merkez ve ilçelerde 1’den fazla açmamak kaydı ile yalnızca başlı başına ayrı bir Seyahat Acentası olarak faaliyet gösterebilmelidir.
– TUR OPERATÖRÜ ile Seyahat Acentası arasında resmi anlaşmazlık yaşanan ve anlaşmanın resmi olarak bozulduğu hallerde; anlaşmazlık yaşanan Seyahat Acentasının faaliyet gösterdiği şehirde 1 yıl süre ile kendi iştiraki olan yeni bir Seyahat Acentası da kuramamalıdır. Orada faaliyet gösteren başka Seyahat Acentaları ile çalışmayı tercih etmelidir.
– TUR OPERATÖRÜ düzenlediği tur ve etkinliklerden doğrudan kendisi sorumludur. Tur Operatörü ürün ve hizmetlerini satan anlaşmalı Seyahat Acentalarını, kendi turlarından ve hizmetlerinden dolayı oluşacak tüm olumsuz durumlardan dolayı asla MÜTESELSİLEN SORUMLU tutamaz. ,
(eğer Seyahat Acentasının herhangi bir dahli veya katkısı yok ise)
– TUR OPERATÖRÜ anlaşmalı Seyahat Acentalarını, rekabeti ve çalışmalarını engelleyecek şekilde ve hak edişlerini azaltacak şekilde ceza ve kesinti uygulayamaz. Uzlaşma gereken durumlarda uzlaşma Büroları, Ombudsman, ve TÜRSAB’a müraacat edecek uzlaşma yolları kapalı ise Mahkeme kanalı ile hak arayışında bulunabilecektir.
– Hakedişler, anlaşma metninde yazıldığı şekilde ödenmediği durumlarda ve uzlaşma yoluna başvurulduğu durumlarda : müşteri, tesis vs. vb başka bir yazılı şikeyet yok ise hizmetin gerçekleşmesinden en geç 30 gün sonra Seyahat Acentasına ödenmek zorundadır.
Bunlar görüşlerimizi kısaca ilettiğimiz temel konulardan bazılarıdır.
Artık bunu hep duyacaksınız… Bu Birliğe bir gün layık görüldüğümüz de, her Seyahat Acentası hak ettiği hizmete de sonunda kavuşacak.
Yukarıda belirttiğim gibi sorunlarımızın çözülmesi, ilgili yasa, yönetmeliklerin çıkartılması ve uygulanması için bize destek verecek Seyahat Acentaları ile beraber TBMM’de ve Hükümette gece gündüz demeden, yorulmadan çalışacağız.
Sorun; çözülene ve sonuçlanana veya haklı bir cevap alana kadar, kapıdan kovsalar bacadan gireceğiz ve haklarımız için hep birlikte mücadele edeceğiz.
Saygılarımla
Aydın YAYLACIKLILAR
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)