“Geriye kalan” isimli sergisinde elektronik atıklarla yaptığı eserleri ile toplumsal farkındalık yaratan Çevreci Ressam Ayşecan Hizmet; “Yerel yönetimler kadar turizmcilerin de çevre ve geri dönüşüm konusunda daha fazla söz sahibi olması ve sorumluluk alması gerekiyor. Ben bir sanatçı olarak elektronik atıklarla yaptığım eserlerle bu sorumluluğu paylaşıyorum” dedi.
NİLGÜN ATAR- Antalya
7. Uluslararası Old Town Festivali kapsamında gerçekleştirilen “Yaşayan tarihi kentlerde Sürdürülebilir Turizm ve çevreci faaliyetler” Forumunda yer alan Ressam Ayşecan Hizmet’in “Geriye Kalan” isimli sergisi ziyaretçilerden tam not aldı.
Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde açılan sergiye belediyenin daveti üzerine kısa sürede hazırlandığını belirten Ressam Ayşecan Hizmet; “Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunuyum. Ulusal-uluslararası çeşitli projeler yürüttüm, 2009 yılından beri elektronik atıklarla ileri dönüşüm çalışmaları yapıyor, sanatımla soruna dikkat çekmeye çalışıyorum. Bu sergide aldığım geri dönüşler ve gelişmeler beni çok mutlu etti.” açıklamasında bulundu.
“Çevreci Ressam” olarak tanınan Ayşecan Hizmet ile hem Old Town Festivali kapsamındaki Forumu değerlendirdik, hem de sergisi ve çalışmaları hakkında bilgiler aldık. İşte sohbetimizden çarpıcı başlıklar:
HEDEFİM OLD TOWN KAPSAMINDAKİ ŞEHİRLERDE SERGİLER AÇMAK…
27 ülkeden 52 belediyenin katıldığı Kaleiçi Old Town Forumunu değerlendiren Ressam Ayşecan Hizmet şu açıklamada bulundu: “Katılımcı belediyeler tarihi kent merkezleri ve arkeolojik değerleri nasıl korudukları ile ilgili yaklaşımlar ve projelerini anlattılar. İkili anlaşma ve protokoller imzalandı. Forum sonunda çevresel ve kültürel bütünlüğün korunması, sürdürülebilir turizme yönelik bir deklarasyon açıklandı.
Bu tür uluslararası forumları deneyimlerin paylaşılması ve başarılı modellerin örneklenmesi açısından çok önemli buluyorum. Muratpaşa Belediyesi, Çevre Koruma Müdürlüğü başta olmak üzere tüm birimleri organizasyondaki emeklerinden dolayı kutluyorum. Onlar perde gerisindeki görünmeyen kahramanlar. Old town kapsamındaki şehirlerin ikonik mekânlarında ileri dönüşüm sergileri açmak, workshoplar düzenlemek, kardeş şehirlerle projeler yürütmek için görüşmeler yaptık. Sanatın dili evrenseldir. Sergideki eserlerimin yabancı ziyaretçiler tarafından doğru anlaşılması, hikâyenin doğru okunması ve beğenilmesinden dolayı mutluyum” dedi.
ATIKLARLA ATATÜRK SERİSİNE BAŞLAYACAĞIM
Çalışmalarında telefon, uzaktan kumanda, televizyon içleri, anakartların yanı sıra hurda düğmeler, ambalaj atıkları, plastik tabaklar ve kumaş vb kullanan sanatçı Hizmet, eserlerinde yağlıboya- akrilik boya ve elektronik atıklarla farklı ve etkileyici bir doku yaratıyor. Muratpaşa Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü’nün Mayıs ayında düzenlediği Çevre Festivalinde sergi ve workshop etkinliği yapan sanatçının hurda düğmelerle tasarladığı seri çalışması yurtdışı fuarında sergilendi. Sanatçı çalışmalarını Arty Akademi Sanat Atölyesi’nde sürdürmektedir.
“GERİYE KALAN” GELECEĞİMİZİ ŞEKİLLENDİRİYOR…
Kaleiçi Old town Forumu için özel hazırlanan ve büyük beğeni alan 3 metrelik “Geriye Kalan” adlı eseri ile ilgili bilgi aktaran Ayşecan Hizmet; “geriye kalan” geçmişten günümüze katman katman açılan, izleyeni dünyanın geleceği hakkında düşündüren, sorgulatan, sorumluluk yükleyen çok boyutlu bir çalışma oldu. Hem bir rüya, hem uykudan uyanış. İnsanlar o eserin önünde çok uzun süre kaldılar, resim çektirdiler ve yorumlarda bulundular. Sahip olduklarımızın değerini bilmek, geleceğe aktarılması için çaba göstermek dünyayı güzelleştirecek bir yaşama sanatıdır çünkü geriye kalanlar geleceğimizi olumlu veya olumsuz yönde şekillendiriyor. Serginin en sevilen eseri elbette Ulu Önderimiz oldu. Atatürk’ü yapmayı hep istiyordum, sergiye özel onu da iyi ki tamamladım. Şimdi Atatürk’ün yeni bir serisine başlayacağım. Hedefim atıkları doğadan ve insan yaşamından uzaklaştırmak ve sanatla sürdürülebilir bir alan yaratmak. Ayrıca elektronik atıklarla birlikte diğer atıkları daha da çeşitlendirerek farklı materyallerle yeni çalışmalar yapmayı planlıyorum.” şeklinde konuştu.
DÜNYANIN E ATIK TABLOSU ALARM VERİYOR
Küresel e atık izleme raporuna göre 2019 yılında dünya genelinde 53.6 milyon ton e atık oluştuğunu, 2030 yılına kadar 74 milyon ton e atık oranına ulaşılacağına dikkat çeken Ressam Hizmet; “Rapora göre 2019’da oluşan e atıkların sadece yüzde 17.4 ü resmi yollardan geri dönüştürüldü. Ülkemizde ise bu oran çok düşük. Elektrikli ve elektronik eşya kullanımındaki artış, tüketim süreleri, dijital ekonomi, şehirlerin betonlaşma hızına bakıldığında insan sağlığı ve doğal yaşamın karşı karşıya olduğu tehlikeleri çok net görmek mümkün. Geri dönüştürmediğimiz e atıklar toksik ve tehlikeli maddeler içerdiğinden toprağa karıştığında büyük risk oluşturuyor. İçeriğindeki altın gümüş bakırlar ise ciddi bir ekonomik değere sahip. Bu tabloyu çok geç kalmadan kontrol altına alarak hem sağlığımızı, doğal yaşamı ve çevreyi korumak, hem de milli gelire dönüştürmek mümkün. Ancak herkes elini taşın altına koymalıdır” dedi.
TURİZMCİLER DAHA FAZLA ÇEVRECİ OLMAK ZORUNDA…
Turizm faaliyetinde çevre, tarih, kültür ve sanatın iç içe geçmesi gerektiğini belirten Ayşecan Hizmet, turizmcilere gönderme yaparak şu açıklamalarda bulundu:
“Sahip olduğumuz değerlerin tamamının korunması ve yüceltilmesi ile turizm başarılı olabilir. Bu çeşitlilik korunduğu takdirde sürdürülebilir turizmden bahsedebilir. Turizmcilerin çevre konusunda daha fazla söz sahibi olması ve sorumluluk alması gerekiyor. Antalya’da bazı otellerde çevreci farkındalık ve faaliyetler görüyoruz. Ancak yeterli değil. Yeşil otellerin daha da çoğalması gerekiyor. Özellikle turizmin başkenti Antalya’daki otellerde çok fazla atık oluşuyor. Bu atıkların en doğru şekilde değerlendirilmesi, geri dönüştürülmesine önem verilmesi şart. Sadece kapak toplamakla, sahillerdeki çöpleri temizlemekle olmuyor. Özellikle “herşey dahil” otellerde binlerce pet şişe, pipetler, kağıt tabaklar, bardaklar ve yemek atıkları vb. çöpe atılıyor.
ÇEVRECİ FAALİYETLER TURİZME SAYGINLIK KAZANDIRIR.
Turizmcilerin otellerinde bu tür revizyonlara girebilmesi, projeler üretmesi, personelini eğitmesinin yanı sıra yurtdışından gelen binlerce turiste bu çalışmaları gösterebilmesi, sanatçılarla işbirliği yapması o tesise ayrı bir değer katar. Çünkü ileri dönüşüm sanatı en hızlı ve etkili mesajları verir, farkındalık yaratır. Bu tür çalışmalar turizm sektörüne de saygınlık kazandırır çünkü yapılan araştırmalar yabancı turistlerin doğaya saygılı, çevreyi koruyan sürdürülebilir turizmi hedefleyen otelleri tercih ettiklerini gösteriyor. O halde daha yaşanılabilir bir ülke ve tüm dünya için sanatçısı, turizmcisi, belediyesi, üniversitesi, ticaret odaları ve STK’larla çok sıkı temas ve yakın işbirliği içinde olmalı. Birlikte hareket etmeliyiz.” dedi.
.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)