Güncel

İKLİM KRİZİ ÇALIŞTAYI’NA ÇEVRECİ SANATÇI DOKUNUŞU…

İKLİM KRİZİ ÇALIŞTAYI’NA ÇEVRECİ SANATÇI DOKUNUŞU…

Muratpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen “İklim Krizinde Yaşamaya Dair” konulu Çalıştaya Ressam Ayşecan Hizmet öncülüğünde katılan ATSO Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim bölümü öğrencilerinin kağıt atıklar ve akrilik boya ile yaptıkları “Doğa Ana” tablosu izleyenlerden tam not aldı. Etkinlik küratörü Ressam Ayşecan Hizmet’in elektronik atık ile tasarladığı teşekkür plaketleri ise çalıştaya damgasını vurdu.

Nilgün ATAR- Antalya

İklim krizine dikkat çekmek için geçen sene ilki deniz kirliliği ve su politikaları temasıyla Muratpaşa Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen  +0.5 Akdeniz’in Geleceği Çalıştayı’nın ikincisi “İklim Krizinde Yaşamaya Dair” 2 Aralık 2022 tarihinde Türkan Şoray Kültür merkezinde akademik sunumlar, etkinlikler, atölye çalışmalarıyla gerçekleştirildi.

ÖĞRENCİLERİN RESİM PERFORMANSINA TAM NOT…

ATSO Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim bölümü öğrencilerinin tuval üzerine  kağıt atıklar ve akrilik boya yaptıkları performans ilgiyle izlendi. Elektronik atıklardan yaptığı ileri dönüşüm eserleri ve projeleriyle Çevreci Ressam olarak tanınan, Ayşecan Hizmet, iklim krizi ve çalıştay  ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Küresel ısınma, yok olan ormanlar, kuruyan nehirler ve göller, aşırı betonlaşma, değişen mevsimler, eriyen buzullar, yükselen denizler, kuraklık ve sel vb doğal felaketlerle tırmanan iklim krizi ülkemizi ve tüm dünyayı tehdit etmeye devam ediyor.  İklim krizinin en şiddetli etkisi ise öncelikle yerel düzeyde hissediliyor. Bu nedenle çok geç kalınmadan yerel yönetimlerin kentin iklim kırılganlığını belirlemesi, gerekli tedbirlerin alınması, uygulanması, bu alanda yerel-ulusal, kurumsal iletişim, işbirliği ve koordinasyonun sağlanması gerekiyor. Muratpaşa Belediyesi’nin düzenlediği bu çalıştaylar öncü ve örnek adımlardır.” dedi.

DAHA YAŞANILIR GÜZEL BİR DÜNYA İÇİN UMUDUMUZ VAR..!

Muratpaşa Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile yaptıkları toplantılarda çalıştay kapsamındaki resim performansı etkinliğini adım adım planladıkladıklarını belirten Ayşecan Hizmet şunları aktardı: “Mezun olmaktan gurur duyduğum ATSO Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim bölümü öğrencileri, değerli hocalarım ile çalıştayda bulunmaktan büyük mutluluk duyduk. Öğrencilerimiz ise etkinliğe katılmaktan keyif aldıklarını, burada farklı bir bakış açısı kazandıklarını ifade ettiler. Bizleri kusursuz ev sahipliği ile ağırlayan Muratpaşa belediyesine, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekibine, emek veren herkese teşekkür ederiz. Tuval üzerine kağıt atıklar ve akrilik boya ile çalıştığımız “Doğa Ana” resmi ile hem iklim krizine, hem de daha yaşanılır güzel bir dünya yaratabilme umuduna dikkat çekmeyi hedefledik.

TEŞEKKÜR PLAKETLERİ ELEKTRONİK ATIKLA TASARLANDI..

Çalıştayda sunum yapanlara verilmek üzere elektronik atıklardan tasarladığım teşekkür plaketlerinin beğenilmesi, aldığım pozitif geri dönüşler beni çok sevindirdi. 2021 yılında da Darüşşafaka öğrencilerine destek vermek amacıyla  43.İstanbul Maratonu’na katılan  TÜBİSAD (Bilişim Sanayicileri Derneği) için elektronik atıklardan madalyalar tasarlamıştım. Sanatta İleri dönüşüm hareketimiz çevreci projelerle farkındalık yaratmaya devam edecek. Çünkü geriye baktığımızda gördüklerimiz iç açıcı değil ve geriye bıraktıklarımız geleceğimizi şekillendiriyor. Şimdi harekete geçme zamanı. Çalıştaylar bu anlamda çok önemli.

ÇALIŞTAYI TAM GÜN TAKİP EDEN BİR BAŞKAN….

Muratpaşa Belediye Başkanı Av. Ümit Uysal, çalıştayı başından sonuna kesintisiz izleyerek “ana çalışma alanımız” dediği iklim krizi konusunda ne kadar samimi ve takipçi olduğunu gösterdi. Muratpaşa Belediyesi çevre sorunlarına sanatçıları da dahil ederek, işbirliği yaparak önemli bir fark yaratıyor. Çünkü doğa en büyük sanatçıdır, onu yok ettiğimizde yaşam alanımız giderek daralıyor. Sanat büyük kitleleri etkilemenin, farkındalık yaratmanın en güçlü ve en etkileyici aracıdır. Bizler de sanatçı olarak bu alanda üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmek için çabalıyoruz.” Dedi.

İKLİM KRİZİ DİĞER KRİZLERİ DE TETİKLİYOR..!

Çevreci çalışmaların sosyal faaliyet alanı olmaktan çıktığına, kendi yaşamımızı savunma, bir meşru müdafaa mecrası haline geldiğine dikkat çeken Başkan Ümit Uysal; iklim krizi ekosistemin zarar görmesiyle birlikte adalet, demokrasi, sosyo ekonomik şartlar, gıda, beslenme,  sağlık, göç gibi birçok krizi tetiklediğine dikkat çekti. Bu nedenle iklim krizini ana çalışma alanı olarak tanımladıklarını, Akdeniz çanağında krizin çok somut yaşandığını dile getiren Başkan Uysal, 2016’da nitelikli evsel atıkların kayıpsız geri dönüşümünü sağlayan Çevreci Komşu Kart projesiyle bu alandaki çalışmaların başladığını ve devam ettiğini söyledi. Türkiye’nin ilk ve tek ödüllü geri dönüşüm projesi olarak başarıyla yürütülen Çevreci Komşu kartı; Geçtiğimiz günlerde BBC’de dünyayı değiştiren insanlar başlıklı radyo programında ele alınmıştı.

ÇALIŞTAY GENİŞ KATILIMLA İZLENDİ

İklim krizinin, sosyo-ekonomik durum, gıda güvenliği ve halk sağlığına etkilerinin ele alındığı çalıştayda 2 oturumda 6 bildiri sunuldu. “İklim Krizinde Gıda ve Sağlık” “Sağlıklı İklim Reçetesi”, “İklim Krizi, Çocuklar ve Gıda Güvenliği”, “İklim Dostu Sürdürülebilir Beslenme” “Yerel İklim Eylemi: Birlikte Tasarım Ve Pratik Öneriler “İklimin Kırılgan Grupları, İklim Adaleti, İklim Demokrasisi Ve Göçler ,“İklim Krizinin Yaşlı Hakları Üzerine Etkisi” başlıklı sunumlar geniş katılımla izlendi. Akdeniz Üniversitesi Serik Gülsün Süleyman Süral Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım Programı öğrencileri çevreci atölyelerle, Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi çevreci projeleriyle, Yaşamdan Yana Derneği’de Vegan Atölyesi ile çalıştayda yerlerini aldılar.

Sonuç bildirgesi açıklandı

Çalıştayın ardından yayımlanan 12 maddelik sonuç bildirgesinde; iklim krizinin kontrol edilebilir etkilerine karşı azaltım önlemleri uygulamanın, kaçınılmaz etkilerine karşı uyum sağlamanın, yerel ölçekte iklim platformu kurulmasının,  platformun bölgedeki tüm dinamikleri içinde barındıracak şekilde oluşturulmasını gerekliliğine dikkat çekiliyor. Çocukluk ve ergenlik, beslenme, tarım, ormansızlaştırma, su kaynakları, göç gibi iklim krizinin etkilerinin görüldüğü pek çok başlığı değerlendiren bildirgede, yerel yönetimlerin gıda üretim-tüketim zincirine dahil edilmesi gerekliliğine de vurgu yapıldı.

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL